O parte din aceste vaccinuri apara copilul de boli care ii pot pune viata in pericol. O alta parte a vaccnurilor insa pot fi obtinute din microorganisme atenuate, existand riscul ca infectia sa fie inoculata chiar prin vaccin. Vestea buna este ca aceste vaccinuri nu sunt ralizate pentru afectiuni foarte grave.

 

Boli precum hepatita B, raceli cu Haemophilus influenzae care ii poate creste copilului riscul de reumatism articular acut si mai departe pentru afectarea inimii chiar, boli ca poliomielita – boli foarte grave deci care ii pun viata in pericol celui mic pot fi evitate prin vaccinare.

 

Majoritatea reactiilor adverse sunt foarte rare si raportul beneficiu/risc inclina hotarator spre beneficiu.

 

Cum functioneaza vaccinurile?

 

Vaccinurile contin partea antigenica a microorganismelor, adica acea parte pe care organismul nostru are capacitatea de a o detecta si de a o ataca, consinderand-o non-self. Insa vaccinurile nu contin si acea pate patogena a microorganismelor (probabilitatea apare doar la cele atenuate). Astfel la vaccinare organismul este alertat ca ar fi infectat cu respectivele microorganisme pentru ca a detectat acea parte antigenica si secreta anticorpi. In prima faza secreta anticorpi de faza acuta, IgM, anticorpi care traiesc circa 2 saptamani in organism, urmand a fi secretati antocirpii de mare specificitate – IgG – cei care vor ramane mult timp in organism in functie de microorganismul pentru care ne-am imunizat, unele titruri de IgG ramanan chiar toata viata.

 

Aflati care sunt vaccinarile la copil

 

Ce boli sunt prevenite prin vaccinare

 


Difteria


Gripa


Hepatita virala A


Hepatita virala B


Infectia cu Haemophilus influenzae tip B (HIB)


Infectiile cu pneumococ


Oreionul (parotidita epidemica)


Poliomielita


Rubeola


Rujeola


Tetanosul


Tusea convulsiva (pertussis)


Varicela

 

Vaccinarile cuprinse in PROGRAMUL NATIONAL DE IMUNIZARI