Vacanța de vară e perioada cea mai așteptată de copii. Însă pe cât de plăcută este pentru cei mici, pe atât de stresantă poate fi pentru părinții care nu știu cum să le umple timpul. Psihologii sunt de părere că în vacanța de vară, copiii trebuie să fie lăsați să se ”plictisească” într-o anumită măsură, pentru a le stimula creativitatea. În același timp, există multe tipuri de activități pe care le pot face, pentru a-și petrece timpul liber într-un mod plăcut și creativ. Iată cele mai inspirate idei de activități pe care le poți sugera copiilor tăi vara asta.
1. Pictura
Dă-i voie copilului tău să își dezvolte creativitatea în vacanța de vară, cu ajutorul culorilor. Poți cumpăra de la un magazin pictură un șevalet, câteva pânze și culori pentru micul pictor. Fie că vrea să picteze în acuarelă, în acrilice sau în ulei, puteți petrece împreună câteva ore foarte plăcute încercând să reproduceți un peisaj sau un obiect din gospodărie. Accesoriile pentru pictat sunt acum ușor de găsit la magazinele specializate și poți alege dintr-o mare varietate de instrumente și culori. Iar dacă cel mic prinde drag de pictură, poate urma și cursuri specializate, oferite de multe fundații sau cercuri de pictură din țară.
2. Plimbări în natură
Copilăria înseamnă descoperire. Astfel că în vacanța de vară e important ca cei mici să stea cât mai mult pe afară, în natură, să vadă lucruri și oameni noi și să descopere cum funcționează lumea. Dacă locuiți la bloc, în oraș, fă tot posibilul să îi oferi câteva escapade în natură: fie la bunici, la țară, fie într-o tabără, fie în drumeții pe care le organizezi chiar tu. Încurajează-i pe copii să observe natura, animalele, să facă mișcare, să respire aer curat și să se joace cât mai mult pe afară.
3. Observații astronomice
Atât fetițele cât și băieții vor fi încântați să observe cerul înstelat de vară, într-o noapte fără nori. Mergi împreună cu copiii în afara orașului, departe de luminile puternice, și observați cerul acoperit de stele. Puteți folosi și un telescop pentru a vedea anumite planete sau galaxii. Descarcă aplicațiile care îți arată ce constelații sunt deasupra voastră și trezește-le copiilor astfel pasiunea pentru astronomie. Citește înainte câteva informații despre planete și constelații înainte, ca să le poți răspunde la întrebări. E o ocazie minunată să petreceți timpul împreună și să învățați lucruri noi.
4. Filme și documentare
Chiar dacă pe perioada vacanței de vară nu ne dorim ca cei mici să petreacă prea mult timp în fața televizoarelor sau a ecranelor de orice fel, vizionarea unor filme de ficțiune sau documentare se poate dovedi interesantă și utilă. Alege filme de familie, de aventuri, pe care să le urmăriți împreună. Dacă puștii tăi sunt pasionați de istorie sau de animale, caută un documentar care poate fi urmărit împreună cu ei. Comentați ceea ce vedeți pe ecran, încurajează-i să îți pună întrebări și străduiește-te să le răspunzi cât mai amănunțit, pentru a le trezi pofta de cunoaștere.
5. Lectura
Cele mai frumoase lecturi sunt cele de vacanță, neobligatorii. Stimulează-i copilului tău pasiune pentru citit alegând cărți potrivite vârstei. Caută seriile populare în librării sau inspiră-te de pe blogurile pentru copii. Întreabă-l ce citesc colegii lui. Pe lângă titlurile recent apărute, sugerează-i și clasici: Jane Austen, Jack London sau Jules Verne.
6. Gătit
Gătitul împreună poate fi o activitate de vacanță extrem de relaxantă și plăcută atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. Alege o rețetă simplă, a unui preparat despre care știi sigur că e apreciat de cei mici. Poate fi înghețată, brioșe sau tort. Implică-i cât mai mult în prepararea lui. Învață-i să separe ouăle, roagă-i să amestece ingredientele sau să deguste amestecul. La final, savurați împreună preparatul.
Vacanța mare e lungă, dar nu trebuie neapărat să fie și plictisitoare. Dacă veți face împreună aceste activități, copiii tăi se vor distra și vor învăța să fie creativi în același timp.
Foto homepage: By Flaffy/ shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară