5 Invataminte de viata obligatorii pe care sa i le dai copilului tau

 

Lectia 1: „Nu te increde in straini”


Si acum imi amintesc primul lucru pe care mama mi-l zicea de fiecare data inainte sa ies din casa: „Nu vorbi cu strainii! Nu te lasa pacalita de vorbe frumoase, de promisiuni sau de dulciuri!” Adevarul este ca niciodata nu m-am confruntat cu o astfel de problema, insa zilnic mi se intampla sa mai aud cel putin o stire nefericita despre copiii abuzati sexual, rapiti pentru a fi vanduti in strainatate, dusi la cersit, pusi sa se prostitueze sau folositi de retelele internationale de trafic de organe.

Copiii sunt naivi si nu stiu ce este rau si ce este bine, iar aici intra in rol parintii care trebuie sa ii invete sa se protejeze, sa aiba grija de ei, sa evite tot ceea ce ar putea sa le ameninte sanatatea sau viata etc. Pana sa acumuzele experienta, copiii au nevoie constanta de indrumare si de supraveghere. De asemenea, parintii trebuie sa ii cunoasca pe prietenii copiilor lor pentru ca acestia au un rol foarte important in dezvoltarea micutilor lor.

 

Lectia 2: Invataminte despre adevar si incredere in familie


Atunci cand fac o prostie sau cand se afla in incurcaturi, copiilor le este frica sa se duca la parinti sa le ceara ajutorul de teama de a nu fi pedepsiti sau certati. Frica aceasta este normala pentru ca sunt constienti ca au gresit, insa neincrederea in parinti sau teama de a le cere ajutorul trebuie corectata. Copiii trebuie sa stie ca, indiferent de ceea ce au facut, parintii sunt singurele persoane din aceasta lume in care pot avea cu adevarat incredere si despre care stiu ca le doresc binele.


Mama mereu obisnuia sa imi zica acest lucru „Nu trebuie sa iti fie frica. Noi nu iti vrem decat binele. In cine poti sa ai incredere daca nu in noi?” Tot mama m-a invatat ca, daca imi recunosc greselile, nu se intampla nimic rau, din contra, pot sa invat ceva din ele, pot sa ma maturizez si data viitoare sa fac alegerea inteleapta.

A le ascunde parintilor adevarul sau situatia in care se afla, indiferent de cat usoara este, poate duce la acumulari de sentimente negative, de frustrare, de anxietate care ii pot determina pe copii sa ia decizii negandite si periculoase. Copiii trebuie sa invete sa le spuna parintilor de notele slabe de la scoala, iar parintii trebuie sa ii incurajeze si sa ii asigure aceste situatii sunt normale si ca se pot remedia prin mai multa munca si atentie. Cazul notelor si ale conflictelor care se petrec in scoli prezinta cele mai mari motive de neliniste ale copiilor iar datoria unui parinte este de stii sa sa-si asculte copilul si sa il ajute sa depaseasca aceste obstacole.