IN ACEST ARTICOL:
Legenda martisorului este veche si frumoasa, de aceea va invitam sa o povestiti micutilor, cu ocazia venirii primaverii.

Luna lui Martisor

Traditia martisorului este intalnita la romani din vechime, fetele si femeile primind in prima zi a lunii martie un mic dar, care amintea de primavara, pe care il purtau toata luna.

Legenda ghioceilor

Ghiocelul este floarea cea mai des asociata martisorului, care se ofera cu aceasta ocazie, deoarece infloreste la inceputul primaverii, ca un adevarat “vestitor” al ei.

Ghiocelul este un simbol al renasterii naturii, al puritatii si gingasiei.

Legenda spune ca ghioceii au aparut dupa caderea din Rai a primilor oameni, Adam si Eva.
Acestia au gasit pe pamant frig si viscol de iarna si au incercat sa gaseasca din nou drumul inspre Rai.

Atunci, un inger trimis pentru a-i pazi, luand un bulgare de nea si sufland peste el, l-a prefacut intr-un ghiocel. Odata cu primul ghiocel, ingerul a adus pentru intaia data si primavara pe pamant.

Legenda Martisorului

In Moldova, se spune ca in prima zi a lunii martie, zana Pimavara, plimbandu-se prin paduri a dat peste o mica floare alba ce se chinuia sa rasara din zapada.

Primavara, voind sa o ajute, a inceput sa dea la o parte crengutele si zapada, insa Iarna s-a maniat, vazand aceasta si cu suflu de ger a distrus ghiocelul.

Indurerata, Primavara a incercat sa acopere ghiocelul, dar s-a ranit la deget si a curs o picatura din sangele ei peste ghiocel.

Picatura de sange a inviat ghiocelul, cu dragostea Primaverii si a invns iarna. Martisorul a ramas de atunci in amintirea sangelui ei rosu scurs peste floarea alba.

sursa foto:sxc.hu;shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri