Menopauza

Premenopauza se refera la acea perioada in care ciclul menstrual este neregulat, inaintea instalarii menopauzei (ultimei menstruatii).

Majoritatea femeilor au aproximativ 400 de menstruatii de-alungul vietii.

Receptorii estrogenici se gasesc localizati in celulele de la nivelul vaginului, colului, uterului, ovarului, tegumentului, oaselor, inimii, arterelor, ficatului, creierului si muschilor.

Celulele din aceste tesuturi, sufera procese de atrofiere, odata cu scaderea nivelului de estrogeni, oasele pierd calciu, scade nivelul de colagen din piele.


Menopauza artificiala se datoreaza indepartarii chirurgicale a ovarelor sau radioterapiei.
 

Premenopauza

Dupa varsta de 45 de ani, pana la instalarea menopauzei pot avea loc urmatoarele evenimente:

    Durata perioadei dintre menstruatii se scurteaza Apar cicluri menstruale neregulate cu sau fara ovulatie Scade progresiv fluxul menstrual si durata menstruatiei
     
Menopauza si modificarile hormonale

 

    La menopauza are loc o reducere cu 50% a concentratiei de androgeni in comparatie cu femeia tanara. Scade productia de hormoni estrogeni de catre ovar (cel mai scazut este nivelul circulant al estradiolului). Scade progesteronul Creste nivelul hormonilor hipofizari: FSH si LH (stimulati de scaderea estrogenilor)

 

Simptome si semne intalnite la menopauza
  Menopauza si Bufeurile


Cel mai frecvent simptom al menopauzei este aparitia “bufeurilor”, a “valurilor de caldura”, care pot incepe cu o senzatie de presiune asupra capului/durere de cap.

 

Apoi, apare senzatia de caldura sau inrosirea, localizata la fata, gat, torace, cap, care se poate insoti de transpiratii, ameteli, palpitatii.

 

Durata medie a unui episod este de 4 pana la 10 minute iar frecventa medie este de 8-10/24 ore.

 

 

 

sursa foto:shutterstock;sxc.hu