De multe ori aud parintii: da, copilul meu este foarte marait, este greu sa-i intrii in voie, insa asa e el. Nu am ce sa-i fac.

Mona Ciurezu este Consultant Specialist in somnul copiilor de 0-4 ani, mama a doi copii si dornica sa le invete pe viitoarele mamici si pe mamicile din Romania cum sa reuseasca sa le daruiasca copiilor lor un somn odihnitor, cheia fericirii si dezvoltarii perfecte.

De multe ori aud parintii: da, copilul meu este foarte marait, este greu sa-i intrii in voie, insa asa e el. Nu am ce sa-i fac.

Permiteti-mi sa va informez: de cele mai multe ori, in cazurile cu care m-am confruntat eu si colegii mei de la Asociatia Internationala a Consultantilor de Somn, nu era vorba nici pe departe de personalitatea copilului, ci de neatingerea sau ignorarea cu buna stiinta („lasa, ca se adapteaza copilul la programul nostru, doar nu ne culcam odata cu gainile”) sau nestiinta („copilului meu nu ii este somn pana la 12 noaptea, asa e el”) nevoii de somn a copilului.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

Sa incepem cu pasi de bebelus si sa incercam sa intelegem de ce este somnul important. Unii parinti sustin chiar ca e o pierdere de vreme.

Complet neadevarat. La copii, somnul ocupa aproape jumatate din viata, in timp ce la adulti raportul se muta la 1/3.

Pentru copii, somnul inseamna:
- „crestere”: in timpul somnului se secreta hormoni de crestere;
- „invatare”: somnul este important in reglarea memoriei, pentru aprofundarea, in timpul somnului REM, a ceea ce au invatat in timpul zilei;
- „sanatate”: sistemul lor imunitar se intareste. Exista studii care arata ca, daca copiii sunt deprivati de somn, sunt sanse mai mari sa dezvolte infectii;
- „buna dispozitie”: cand copiii sunt deprivati de somn, le scade toleranta fata de mediu si apar modificari de comportament si de dispozitie;
- „siguranta”: cand copilul este somnoros, este si mai impiedicat, putand aparea probleme de coordonare membre-ochi.

Odata ce ati inteles partea asta, este usor sa aprofundam impreuna si chestiunea „tolerantei scazute”, asa –zisa „maraiala”.

Inainte insa, as vrea sa va ganditi putin la tineretea nebuna in care va zbantuiati prin cluburi.

Gata... pregatiti? Va aduceti aminte ca aparea un moment in care va era somn si, daca treceati de el, va simteati ca noi, fiind „invincibili” pentru inca vreo 2 ore?

Ce se intampla de fapt? Atunci cand ne este somn, o glanda din creier secreta un hormon numit melatonina pentru a ne ajuta sa dormim; daca trecem peste momentul cand ar trebui sa dormim, sistemul nervos se adapteaza si secreta in schimb 'ajutoare' care sa ne faca sa stam treji: hormonii stresului, cortizolul si adrenalina.

Foto@Depositphotos


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri