Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat de ce există anumite riscuri și ce măsuri pot fi luate pentru a preveni problemele dentare pe parcursul celor 9 luni.

Grețurile matinale

Uneori, grețurile asociate sarcinii sunt atât de serioase, încât se declanșează și la contactul cu spuma pastei de dinți, ceea ce împiedică viitoarea mămică să-și curețe corect și constant dinții.

“Dacă aceste grețuri sunt însoțite și de vărsături, acizii din stomac atacă smalțul dentar făcându-l foarte vulnerabil la carie. Pentru a-I proteja, este de evitat periajul dentar imediat după vărsătură, deoarece în acest mod riscăm să îndepărtăm prisme de smalț afectate de acizi. Mai benefic este să clatim imediat cu apă pentru a dilua acizii sau cu apă cu bocarbonat pentru a-i neutraliza”, recomandă specialistul ortodont.

Somnolența din primele luni

Multe gravide obosesc foarte repede și au o stare de somnolență chiar și în timpul zilei, acesta fiind modul în care organismul încearcă să își conserve energia pentru a o concentra pe susținerea sarcinii. Însă oboseala este uneori atât de accentuată, încât viitoarea mămică își îngrijește dinții mai superficial sau uită să folosească ață dentară, iar bacteriile nu întârzie să atace smalțul dentar. Așadar, o bună igienă orală trebuie menținută cu atât mai mult în perioada sarcinii.

Ronțăiala continuă

Femeile gravide pot fi, de asemenea, expuse riscului de apariție a cariilor din cauza modificărilor comportamentale, cum ar fi cele ce privesc obiceiurile alimentare.

“Multe dintre femeile însărcinate au tendința de a ronțăi câte ceva continuu. Aceste gustări numeroase dintre mese vor asigura o sursă constantă de hrană pentru bacteriile care descompun alimentele în acizi, care vor ataca smalțul și pot duce la apariția cariei dentare”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.
 

Schimbările hormonale

Fluctuațiile de hormoni produc la multe dintre gravide gingivită de sarcină. “În acest caz apare mărirea de volum a gingiilor și sângerarea lor spontană sau la periaj. Tendința generală este de a evita să atingem zona cu periuța, însă acest fapt va duce la acumularea plăcii bacteriene și la agravarea inflamației și sângerării. Așadar, zona trebuie curățată foarte bine cu periuța și ața dentară, în ciuda sângerării”, spune specialistul ortodont.