Odata cu eliminarea placentei la nastere, incepi o noua perioada din viata de mamica, si anume lauzia. Aceasta dureaza pana la aproximativ 6 saptamani postanatal, cand vindecarea ranilor provocate de nastere este completa si modificarile aparute in timpul sarcinii incep sa diminueze.

Perioada postnatala imediata este impatita in 3 etape: lauzia imediata (primele 4 ore dupa nastere), lauzia propriu-zisa (de la 4 ore pana la 10 zile dupa nastere), lauzia indepartata (de la 10 zile pana la 6 saptamani postpartum) si este caracterizata de o serie de transformari biologice care ajuta la refacerea organismului si la pregatirea lui pentru hranirea cu lapte de mama a nou-nascutului.

Refacerea organelor genitale


Colul uterin, mult deschis in cursul nasterii, incepe sa se refaca concomitent cu scaderea volumului uterului

Vaginul, vulva si perineul isi reduc dimensiunile intr-o mica perioada de timp, iar eventualele rani rezultate in urma nasterii la acest nivel se cicatrizeaza in aproximativ 7 zile

Lohiile

Lohiile apar in perioada imediat urmatoarenasterii pana la 3-4 saptamani postpartum si reprezinta scurgeri de la nivelul organelor genitale.

Rolul lor este de curatare continua a uterului si de protectie impotriva infectiilor genitale, de aceea nu se recomanda spalaturile vaginale in aceasta perioada pentru a nu indeparta secretiile protectoare. Au un miros specific; daca apare vreo modificare de miros sau culoare a lohiilor este bine sa consulti un medic.

Aceste secretii contin sange sau cheaguri de sange, leucocite (au rol de protectie) si ser in primele 2-3 zile, chiar o saptamana dupa nastere. Treptat, cu trecerea timpului, lohiile devin rozate, apoi alb-galbui pana la disparitia completa.