Pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic si psihic, copilul are nevoie de liniste si dragoste in familie. Atmosfera calda a unui camin ii va insufla micutului un sentiment de siguranta si protectie. Evita certurile, tensiunile si neintelegerile dintre tine si partener si nu-l lasa pe cel mic sa participle la discutiile voastre aprinse.
De asemenea, discuta cu partenerul de cuplu despre educatia micutului si luati deciziile impreuna cand vine vorba de copil. Daca unul din voi ia o decizie, celalat nu trebuie sa se opuna de fata cu copilul, deoarece astfel unul din voi isi va pierde autoritatea in fata celui mic.
Intereseaza-te de el, ajuta-l si sprijina-l in deciziile pe care le ia!
Chiar daca tu consideri ca ceea ce iti spune micutul este neinteresant si te plictiseste, lasa-l pe copil sa-ti povesteasca si arata-te mereu interesata de activitatile si parerile lui. Implica-te in viata lui- mergi la serbarile scolare, la orele sale de sport sau la concursurile la care participa pentru a-l sustine. Astfel va vedea ca te are mereu alaturi si se va simti mai bine pentru ca tu il sustii. Comunica permanent cu copilul si provoaca-l la discutii in care el sa-ti povesteasca cum si-a petrecut ziua.
Educa-l corespunzator, fara sa folosesti violenta!
Incearca sa cladesti intre tine si copil o relatie bazata pe comunicare, si nu pe autoritate. Educatia cu ajutorul fricii poate avea urmari grave asupra psihicului copilului. Fii rabdatoare si intelegatoare si explica-i cu frumosul ce greseli face.
Ai grija la sistemul recompensa- pedeapsa in educatia copilului tau- nu-l rasfata si nu-l lauda prea des, iar pedepsele si sanctiunile alege-le in functie de varsta si de gravitatea faptelor sale.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?