Violenta in familie este un fenomen care, in mare masura, inca nu este constientizat de catre societate ca fiind ceva deosebit de grav. Poate de aceea sunt multi cei care prefera sa nu intervina in cazul in care asista la o asemenea scena, sau stiu ca asa ceva se petrece in imediata lor apropiere, in familiile cunoscutilor sau chiar a rudelor.

 

 

In violenta doemstica este inclus si abuzul psihologic care este devastator, fiind comparat cu tortura ostaticilor care de asemenea erau privati de libertate, de somn, fara a sti cand se vor manifesta din nou violentele. Erau terorizati, fiind in permanenta cuprinsi de sentimentul de frica. Violenta psihologica inseamna folosirea amenintarilor si a comportamentelor menite sa produca teama: ridicarea vocii sau pastrarea unei taceri prelungite precum si apelarea la cuvinte si actiuni care distrug increderea si imaginea de sine a femeii. Odata instalata teama de agresiune, amenintarile sunt suficiente pentru a mentine o stare permanenta de teroare si teama.

 

Uneori persoanele abuzate ajung sa se autoinvinovateasca pentru bataile pe care le primesc, avand o perceptie gresita asupra realitatii, cauzata de multiplele abuzuri la care aceastea sunt supuse.

 

Femeile agresate sunt treptat distruse psihic si rabda bataile partenerului lor de viata foarte multi ani inainte de a se hotari sa faca ceva pentru a schimba situatia. Iar cele care stau cu un barbat care le bate, le terorizeaza, si motiveaza ca “rabda de dragul copiilor”, gresesc profund. Pentru ca atmosfera incarcata de tensiune din casa ca si asistarea la scandalurile dintre parinti si bataile primite de mama, ii afecteaza in mod deosebit pe copii, toate acestea avand consecinte vizibile pe tot parcursul vietii lor.