Multe dintre mamici se confrunta cu complicatii atunci cand alapteaza. Mameloanele dureroase, infundarea canalelor galactofore si mastita se numara printre cele mai comune complicatii ce pot afecta o proaspata mamica.

 

Mameloanele dureroase

 

 

Sanii pot deveni durerosi din cauza unei pozitii inadecvate a bebelusului in timpul alaptarii sau din cauza bebelusilor care sug cu putere de la san. Iata cum o proaspata mamica ce se confrunta cu aceasta problema isi poate alina durerile:

 

• Mamica trebuie sa se asigure ca micutul este pozitionat corect la san, altfel aceasta poate fi o cauza pentru mameloanele dureroase;

• Dupa fiecare masa la san se recomanda expunerea lor la aer si protejarea lor de imbracamintea care poate provoca iritatii;

• Compresele cu apa calduta pot ameliora durerile mameloanelor, iar dupa alaptare sfarcurile trebuie unse cu lanolina; sfarcurile nu trebuie spalate cu sapun, ci cu apa calduta sau ceai de musetel;

• La fiecare alaptare pozitia sugarului trebuie sa varieze, pentru a evita compresia aceleiasi zone a sfarcului de fiecare data.

 

Canalele galactofore infundate

 

Canalele galactofore infundate se manifesta ca si umflaturi, mici, sensibile la palpare, localizate pe pielea ce acopera glanda mamara. Canalele infundate pot determina stagnarea laptelui si aparitia de infectii ale sanului. Pentru a evita aceasta complicatie, mamica trebuie sa se asigure ca sanii sunt goliti cat de mult posibil. Se recomanda ca bebelusul sa fie alaptat de la sanul cu ducte infundate, pentru a-l goli cat de mult cu putinta.

 

Daca dupa alaptare o parte din lapte ramane, acesta ar trebui muls manual sau folosind o pompa pentru muls. De asemenea, cat timp ductele sunt infundate nu se recomanda purtarea unui sutien strans.

 

Mastita sau infectia sanului