Cand imi pot relua viata sexuala?


Teoretic, viata de cuplu se poate relua oricand te simti confortabil si iti doresti acest lucru. Specialistii spun ca viata sexuala poate fi reluata dupa terminarea perioadei de lauzie (aceasta perioada dureaza 6 saptamani de la nastere).


Este de preferat ca in aceasta perioada partenerul sa te ajute in ceea ce priveste ingrijirea micului membru al familiei. Astfel, petreceti timp impreuna, discutati, manifestati-va afectiunea si gesturile intime.

 

Cauzele disparitiei libidoului


Fie ca ai avut o nastere normala sau una prin cezariana, trebuie sa te menajezi si sa te ingrijesti la fel de bine in perioada imediat urmatoare.


In primele saptamani dupa nastere, se observa disparitia libidoului. Scaderea apetitului sexual se datoreaza in primul rand durerilor provocate de rupturile perineale sau de taietura perineului (epiziotomie) si de firele cu care a fost cusut- trebuie sa treaca o perioada suficienta de timp care sa permita cicatrizarea ranii.


De asemenea organele genitale care au suferit modificari in perioada de sarcina (uterul, vaginul), au nevoie de timp sa revina la dimensiunile si forma de dinainte de sarcina.


Scurgerile vaginale din perioada de dupa nastere si aparitia lactatiei sunt evenimente inedite care au impact negativ asupra psihicului tau.



Imediat dupa nastere au loc variatii hormonale notabile (nivelul estrogenului scade drastic si, in schimb este stimulata secretia de prolactina, care stimuleaza lactatia). Din cauza acestor variatii hormonale, vaginul nu este lubrefiat corespunzator si astfel pot aparea dureri in cursul unui eventual act sexual.