Ati asteptat cu nerabdare clipa in care veti tine in brate propriul copil si tocmai din prea multa dragoste sunteti tentati sa faceti anumite greseli comune in general proaspetilor parinti.

 

 

Copilul simte anxietatea parintilor. Nu este cazul sa va impacinetati de fiecare data cand micutul regurgiteaza ori cine stie ce altceva mai face. Chiar daca simtiti anxietatea, totusi nu o exteriorizati. Anumite lucruri din comportamentul copiilor sunt normale.

 

2. Nu-l lasati sa planga

 

Traiti sentimente de vinovatie atunci cand il auziti pe cel mic plangand. Va ganditi ca ati gresit undeva, poate nu a mancat suficient, poate il doare ceva si incercati sa il linistiti zdruncinandu-l. Este de preferat sa impacati copilul dandu-i o activitate, o papusa, o jucarie, o muzica sa asculte, insa zdruncinarea acestuia nu este sanatoasa (cititi “Sindromul copilului zdruncinat”). Daca observati ca cel mic nu prezinta probleme de sanatate si stiti ca l-ati hranit suficient, incercati sa-l linistiti prin vorbe si doar atat. Altfel, cand va va simti lipsa, va incepe sa planga si in scurt timp va veti intreba de ce plange toata ziua si toata noaptea.

 

3. Nu va alarmeaza febra

 

De multe ori parintii au senzatia ca micutului ii este cald, motiv pentru care a crescut cu 2 grade temperatura rectala spre exemplu. De fapt, daca temperatura micutului a depasit 38 de grade Celsius deja putem vorbi despre o urgenta medicala. Nu neglijati monitorizarea temperaturii rectale a micutului.

 

4. Cereti sfaturi persoanelor nepotrivite

 

Chiar daca are si vecina copil mic aceasta nu inseamna ca trebuie obligatoriu sa credeti in sfaturile acesteia. Nu spun ca strica sa auziti o parere, insa documentati-va mai mult chiar si din carti de specialitate si nu ezitati sa intrebati medicul ori de cate ori este nevoie.

 

5. Va neglijati casnicia

 

Sa cresti un copil in primii ani de viata chiar este o provocare si pe cat este de frumos, pe atat este de solicitant. De multe ori mamaicile au tendinta de a-si neglija sotul din diverse motive, se simt epuizate sau pur si simplu atentia lor se inrdeapta numai spre copil. Aceste momente din timpul sarcinii si din primul an de viata al micutului sunt cruciale pentru relatia de cuplu, nu uitati ca sunteti o familie, nu doar parinte si copil.