Asadar, daca speram ca doar cu o dieta vom slabi si mai ales ne vom mentine silueta, este foarte probabil sa ne inselam. Mai avem nevoie si de eliminarea cauzelor care au predispus la surplusul de kilograme, sa facem miscare, sa ne creem un stil de viata sanatos.

 


- Tipul constitutional mostenit genetic. Probabil ati vazut sau chiar va numarati printre acele persoane care desi sunt slabe in restul zonelor corpului, inclusiv la nivelul taliei, prezinta insa soldurile late si coapsele marite de volum, cu un surplus de tesut adipos. Aceste persoane reusesc foarte greu sa elimine tesutul adipos din zona feselor si coapselor tocmai pentru ca au mostenit acest tip constitutional din familie si lipidele tind sa se depoziteze in special la acest nivel.


- Fluxul sanguin la nivelul picioarelor. Picioarele prezinta o particularitate din punct de vedere al circulatiei venoase si anume ca sangele se intoarce catre inima in sens invers gravitatiei, astfel ca venele prezinta niste valve cu ajutorul carora impiedica sangele impins in sus sa se mai intoarca conform gravitatiei. Din pacate, pentru persoanele sedentariste, care nu merg zilnic pe jos distante mai mari si nu fac efort fizic cu picioarele (si muschii ajuta mult intoarcerea venoasa) sangele urca mai greu prin venele picioarelor si usor-usor tinde sa se adune, dilatand venele. La nivelul acestora, prin dilatatie, valvele se distanteaza si rolul lor este insuficient realizat, favorizand ca un feed-back negativ si mai mult staza. Asa incepe aparitia varicelor, dilatatia venoasa fiind considerata stadiul 1 al bolii varicoase.

 

- Lipsa sportului. In zilele noastre sportul nu mai este inclus in stilul de viata ci trebuie sa ii dedicam un timp special prin intocmiarea unui program de exercitii fizice. Daca in trecut parintii si bunicii nostri mai alergau, mergeau mult pe jos si aveau un loc de munca mai activ, acum multi dintre noi au masini in care stau si un job de birou prin evolutia industriilor si gradul mare de robotizare industriala.