Alaptatul la san este foarte important pentru sanatatea si dezvoltarea copilului si totodata protejeaza mama de multe afectiuni.


Ce contine laptele matern?


 

Dupa cateva zile cantitatea de lapte secretat de mama creste si devine mai apos, iar sanii se maresc datorita asa-numitului lapte matur. Componenta acestuia se modifica permanent, devenind mai tarziu lapte primar, secretat in cantitate mai mare si care are o tenta albastruie. Laptele primar satisface nevoile bebelusului pana la varsta de 6 luni, apoi va fi laptele secundar, cu o culoare alba si care contine mai multe grasimi. Acest lapte nu mai poate fi administrat ca singur aliment pentru copil, micutul avand nevoie de o alimentatie diversificata.

 

Laptele matern, in ansamblu, contine glucide usor asimilabile, proteine, anticorpi, globule albe, vitamine, substante minerale, fermenti, hormoni, inclusiv de crestere pentru micut, factori antiinflamatori si antibacterieni, anticorpi de la mama deja imunizata pentru unele boli pe care le-a contactat in trecut sau s-a vaccinat, enzime etc.

 

Beneficiile alaptarii pentru bebelus

 

Bebe are numeroase beneficii pentru sanatatea si cresterea lui, iar acestea se vor vedea si mai tarziu, in anii copilaririei:


- Hidrocarburile sunt importante pentru micut pentru ca ele sunt principala sursa de energie si printre aceste glucide se afla si lactoza care fermenteaza in burtica bebeluslui un produs acid ce il ajuta sa-si mentina echilibrul acido-bazic;