Femeile, prin natura lor anatomica si fiziologica, sunt predispuse la anumite patologii tipice sexului feminin si ma refer la cele din sfera genitala. Aceste patologii nu ridica interes doar prin faptul ca exista, caci pana la urma orice organ ar putea fi afectat, ci ne starneste interesul intr-atat de mult incat sa consideram obligatorie verificarea existentei lor datorita incidentei ingrijorator de mare. Practic, cancerul de san reprezinta prima cauza de mortalitate in randul femeilor, urmata de cancerul de col uterin. Asadar nu vorbim de niste patologii oarecare, ci de unele cu incidenta foarte ridicata care curma multe vieti. Sa nu uitam ca pretutindeni in lume la fiecare doua minute o femeie moare de cancer de col uterin. 

 

 

Prima veriga privind sanatatea organelor sexuale feminine este preventia. De aceea vom vorbi in acest articol despre patru analize obligatorii pe care orice femeie trebuie sa le faca macar anual.

 

Testul Babes-Papanicolau

 

Acest test are rolul de a verifica starea de sanatate a celulelor colului uterin si trebuie realizat anual din primul an in care femeia si-a inceput viata sexuala. De atunci an de an trebuie sa se prezinte la medic pentru efectuarea acestui test. Rezultatele testului Papanicolau sunt obtinute in urma examinarii la microscop a celulelor cervicale prelevate in urma unei biopsii. In momentul in care aceste celule sufera modificari se pune problema interpretarii gravitatii acestor modificari, care pot avea semnificatii de la o vaginita banala pana la prezenta cancerului de col uterin. In functie de gradul afectarii celulare, de tipul acestei afectari si de prezenta sau absenta unor microorganisme se stabileste care este cauza ce a dus la rezultatele anormale ale testului Papanicolau. Iata care sunt afectiunile ce au ca rezultat obtinerea unui test Papanicolau anormal: