Pentru a afla totul despre modalitatea de autoexaminare sa sanilor precum si ceea ce este normal sa observati si ce nu cititi articolul complet “Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare”. Autoexaminarea sanilor trebuie sa se realizeze macar o data pe saptamana in fata oglinzii (la dus de exemplu).
Ecografia mamara sau mamografia
Ambele analize investigheaza imagistic componenta glandei mamare, omogenitatea ei, prezenta sau nu a unor patologii etc. Insa fiecare dintre cele doua analize folosesc alt principiu de a “vedea” in interiorul sanului. Astfel ca ecografia este indicata femeilor tinere iar mamografia celor de peste 50 de ani. De ce o femeie aflata la varste mai tinere nu poate efectua o mamografie? Pentru ca mamografia nu poate analiza glana mamara activa cum se intampla in cazul femeilor aflate sub varsta menopuzei, caci intreaga imagine obtinuta este o mare pata alba in care nu s-ar putea deosebi o eventuala patologie de glanda mamara propriu-zisa, ambele aparand albe (doar chistrile apar negre, nereflectand inapoi razele examinatoare). In cazul femeilor mai in varsta, trecute de menopauza, glanda mamara se atrofiaza si preia locul mai mult tesutul adios, astfel ca o examinare mamografica poate evidentia eventuale patologii. De aceea mamografia este inutila femeilor tinere carora li se recomanda ecografia mamara. Pentru a afla mai multe informatii despre ecografia mamara si mamografie cititi articolul: “Mamografie sau ecografie mamara?”.
Nu neglijati aceste analize indiferent ce motive ati avea, de programul de lucuru sau de alte griji. Va putti rezerva o zi din an pentru aceste analize care va pot salva viata.
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy. Noi iti recomandam:
10 retete de frumusete cu ulei de masline
5+5 mituri si adevaruri despre cancerul la san
7 boli la care femeile sunt vulnerabile
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară