13 Noiembrie 2009 publicat în Mami 7 share-uri

Femeile, prin natura lor anatomica si fiziologica, sunt predispuse la anumite patologii tipice sexului feminin si ma refer la cele din sfera genitala. Aceste patologii nu ridica interes doar prin faptul ca exista, caci pana la urma orice organ ar putea fi afectat, ci ne starneste interesul intr-atat de mult incat sa consideram obligatorie verificarea existentei lor datorita incidentei ingrijorator de mare. Practic, cancerul de san reprezinta prima cauza de mortalitate in randul femeilor, urmata de cancerul de col uterin. Asadar nu vorbim de niste patologii oarecare, ci de unele cu incidenta foarte ridicata care curma multe vieti. Sa nu uitam ca pretutindeni in lume la fiecare doua minute o femeie moare de cancer de col uterin.

Pentru a afla totul despre modalitatea de autoexaminare sa sanilor precum si ceea ce este normal sa observati si ce nu cititi articolul complet “Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare”. Autoexaminarea sanilor trebuie sa se realizeze macar o data pe saptamana in fata oglinzii (la dus de exemplu).

Ecografia mamara sau mamografia

Ambele analize investigheaza imagistic componenta glandei mamare, omogenitatea ei, prezenta sau nu a unor patologii etc. Insa fiecare dintre cele doua analize folosesc alt principiu de a “vedea” in interiorul sanului. Astfel ca ecografia este indicata femeilor tinere iar mamografia celor de peste 50 de ani. De ce o femeie aflata la varste mai tinere nu poate efectua o mamografie? Pentru ca mamografia nu poate analiza glana mamara activa cum se intampla in cazul femeilor aflate sub varsta menopuzei, caci intreaga imagine obtinuta este o mare pata alba in care nu s-ar putea deosebi o eventuala patologie de glanda mamara propriu-zisa, ambele aparand albe (doar chistrile apar negre, nereflectand inapoi razele examinatoare). In cazul femeilor mai in varsta, trecute de menopauza, glanda mamara se atrofiaza si preia locul mai mult tesutul adios, astfel ca o examinare mamografica poate evidentia eventuale patologii. De aceea mamografia este inutila femeilor tinere carora li se recomanda ecografia mamara. Pentru a afla mai multe informatii despre ecografia mamara si mamografie cititi articolul: “Mamografie sau ecografie mamara?”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Nu neglijati aceste analize indiferent ce motive ati avea, de programul de lucuru sau de alte griji. Va putti rezerva o zi din an pentru aceste analize care va pot salva viata.

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy. Noi iti recomandam:

10 retete de frumusete cu ulei de masline

5+5 mituri si adevaruri despre cancerul la san

7 boli la care femeile sunt vulnerabile


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri