Care este cel mai bun moment pentru a incepe sa il inveti pe copilul tau bunele maniere? Perioada prescolara este cea mai potrivita pentru a incepe sa il inveti pe copil regulile de politete, intrucat este foarte receptiv la ceea ce ii spui. Mediul familial, psihologul scolar, cadrul didactic au influenta asupra manifestarilor copilului prin ceea ce observa zilnic. Daca exista un comportament si o ambianta civilizata in casa, atunci copilul retine si percepe ca normalitate acest tipar de viata.
Trebuie sa folosim reguli si formule de politete intre membrii familiei inca din primii ani. Este recomandat sa multumesti si sa spui “poftim” copilului tau, chiar daca inca nu stie sa iti raspunda. Simpla repetare a formulelor in prezenta lui il va ajuta sa le deprinda mai tarziu mult mai usor.
Iata cateva sugestii pe care e bine sa le ai in vedere:
In primii ani putem dezvolta vocabularul bunelor maniere cu „Multumesc”, „Te rog”, „Iarta-ma”, „Scuza-ma”, „Bine ai venit” , “Poftim” , ajungand treptat la formulari mult mai complicate.
Salutul: sa spuna “Buna ziua”,” La revedere”, in functie de situatie.
La masa: se vor folosi tacamurile, se va sta drept, fara a sprijini coatele pe masa si fara a da din picioare. Trebuie sa stea la masa pana au terminat toti de mancat. Daca doreste sa se ridice inainte, spune-i sa ceara permisiunea, sa se ridice multumind pentru mancare si sa-si aranjeze scaunul inainte de a parasi masa. Pentru a putea fi insusite cat mai usor aceaste reguli, este necesar sa participe activ si ceilalti membri ai familiei.
La joaca: invata-l pe copil sa imparta jucariile cu alti copii. De asemenea, este important sa stie sa piarda si sa castige o competitie.
La gradinita: explica-i micutului ca poreclele sau glumele rautacioase adresate colegilor ii fac sa sufere pe acestia. Daca nu ii place atitudinea unuia dintre copii, atunci ar fi mai indicat sa i se adreseze direct acestuia, dar sa evite denumirile rautacioase.
La telefon: este bine sa stie regulile de urmat atunci cand initiaza un apel telefonic si cand raspunde la telefon.
Respecta intimitatea si obiectele celorlalti: invata-l ca nu este bine sa umble cu telefoanele, gentile sau alte obiecte ale musafirilor sau cunoscutilor. Cand doreste sa intre intr-o incapere a carei usa este inchisa, trebuie neaparat sa bata la usa. Invata-l ca nu are voie sa intrerupa conversatia ta cu alte persoane. Invata-l sa astepte pana termini, apoi acorda-i atentie.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară