Ivestigatiile mamare sunt intotdeauna utile mai ales daca se fac cu regularitate, deceland in timp util o patologie mamara care, depistata precoce, poate fi vindecata inclusiv daca este de natura canceroasa.

Printre principalele metode noninvazive de investigare a patologiilor mamare se numara ecografia mamara, indicata inaintea varstei de 40 de ani, mamografia - indicata dupa 45 de ani, dar si termografia si, mai nou, sonoelastografia.

Ecografia mamara este o procedura nedureroasa, rapida, care permite investigarea glandei mamare active si care poate decela intr-o masura mai mare sau mai mica posibilele patologii mamare. Mamografia are o acuratete mare in decelarea tumorilor mamare, insa prezinta ca inconvenient faptul ca este irelevanta sub o varsta mai mica de 40 de ani, este dureroasa si iradianta, ceea ce inseamna ca nu poate fi repetata prea des.

Termografia este si ea o investigatie neinvaziva a sanului, cu o acuratete mare privind patologiile sanului si care nu supune pacienta unor riscuri considerabile.

Ce reprezinta sonoelastografia?

Sonoelastografia este o metoda neinvaziva de investigare a tesutului mamar inventata de specialistii ecografi japonezi de la Compania Hitachi Medical Systems. Aceasta metoda prezinta marele avantaj ca nu iradiaza glanda mamara, putand fi efectuata oricat de des, fara a impune riscuri patologice pacientelor.