Fenomenul de burnout apare pentru ca energia ta fizica si psihica, functiile tale mentale, sunt stoarse pana la ultima picatura. Cu insuficient timp pentru odihna, relaxare si deconectare, aceasta suprasolicitare isi arata efectele negativele asupra ta si a organismului tau. Faptul ca esti pasionata de ceea ce faci profesional nu te face supra-om. Este important sa te ocupi de toate nevoile tale si sa iti refaci constant bateriile.

O discutie care apare des in jurul meu este cea legata de echilibrul dintre orele petrecute la munca si cele petrecute in afara ei. Intre persoanele cu care interactionez, exista o paleta foarte larga de dozari ale procentelor de timp dedicate carierei si vietii personale. Iar acele dozari care tind sa functioneze cel mai bine nu sunt neaparat cele la care poate te-ai astepta.

O prima constatare pe care o fac frecvent este ca daca te grabesti mai mereu sa pleci cat mai repede de la birou, deseori chiar daca acasa nu te astepta ceva extraordinar, este probabil un semn ca nu iti place ceea ce faci profesional. Aceste persoane invoca deseori echilibrul cariera-viata personala, dar fac asta exact din acest motiv.

Persoanele care in schimb sunt pasionate de ceea ce fac profesional, au tendinta deseori sa incalce regula celor 40 de ore de munca pe saptamana. ii spuneam unui client recent cum mai de fiecare data cand vorbim la telefon, desi asta se intampla la 7 seara, el este inca la birou. Asa ca il intreb de ce sta la birou atat, iar el imi raspunde: „Nu sunt obligat. Este o optiune personala. Imi place ceea ce fac.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA

A gravita intreaga ta viata in jurul muncii nu este insa nici ea un semn pozitiv. Iar asta din doua motive. Pe de o parte, poate reflecta faptul ca nu ai activitati care sa-ti ofere placere in afara sferei jobului. Daca jobul tau poate sa te faca implinit din multiple puncte de vedere, profesional, social, personal, asta nu este o problema. Dar daca nu, si de obicei acesta este cazul, inevitabil ajungi la o senzatie ca lipseste ceva in viata ta si o stare de frustrare.

Pe de alta parte, indiferent cat de mult iti place ceea ce faci profesional, atunci cand petreci 60-70 sau chiar mai multe ore pe saptamana lucrand, apare un fenomen de epuizare psihologica. El se mai numeste si burnout, si pare sa fie boala secolului umana.

Fenomenul de burnout apare pentru ca energia ta fizica si psihica, functiile tale mentale, sunt stoarse pana la ultima picatura. Cu insuficient timp pentru odihna, relaxare si deconectare, aceasta suprasolicitare isi arata efectele negativele asupra ta si a organismului tau, afectand atat starea ta mentala cat si sanatatea.

Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Faptul ca esti pasionata de ceea ce faci profesional este foarte bine. Dar asta nu te face supra-om. Si pentru tine, ca pentru orice alta persoana, este important sa te ocupi de toate nevoile tale si sa iti refaci constant bateriile.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri