Studiul efectuat de oamenii de stiinta pe un esantion de 14.000 de copii din peste 7 000 de familii a raportat o legatura stransa intre expunerea prenatala si problemele respiratorii. Astfel, copii supusi la diferite substante sunt de doua ori mai predispusi la afectiuni respiratorii care pot degenera in astm. Doctorul pediatru Ana Culcer, Seful Sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, comenteaza acest studiu si ne ofera cateva sfaturi despre cum ne putem proteja copii chiar dinainte de nastere.

In cadrul studiului au fost luate in considerare o gama larga de produse folosite in cadrul gospodariei: substante de curatat, inalbitori, spray-uri, odorizante, vopsea sau var si insecticide. S-a constatat ca uzul frecvent si in cantitati ridicate a unuia sau mai multora dintre aceste produse afecteaza intr-adevar copii nenascuti, iar persistenta folosirii lor si dupa nasterea micutului creste riscul aparitiei acestor probleme respiratorii.

Pentru ca viitoarele si tinerele mamici sa stie cum sa mentina un mediu curat, lipsit de microbi, dar cu produse nedaunatoare sanatatii copiilor, Dr Ana Culcer ne ofera cateva sfaturi si reguli de curatenie a domiciliului:


1. Femeile insarcinate si mamele cu copii mici trebuie sa fie foarte atente in primul rand la ingredientele produselor pe care le folosesc. Recomand citirea cu atentie a listei de substante active si alegerea unui produs cat mai putin daunator. Produsele de curatat si dezinfectat fara hipoclorit de sodiu sunt foarte potrivite pentru ca nu provoaca iritatii sau alergii.