Sanatatea si bunastarea copilului pot deveni cauza principala a insomniilor din viata de parinte. Setea parintilor de informare si documentare in aceasta directie nu va fi niciodata potolita. ADHD-ul este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale intalnite la copii si adolescenti, confirmarea se regaseste si in primul studiu calitativ al serviciilor de sanatate mintala din Romania (Analiza serviciilor de sanatate mintala a copiilor din Romania) ce va fi lansat de Organizatia Salvati Copiii pe 7 octombrie 2010.

Premisele unei abordari reusite tin de pregatirea temeinica a cadrului didactic in psihologia copilului, psihopedagogie si managementul comportamentului la clasa, precum si de prezenta obligatorie a psihologului in fiecare unitate de invatamant.

Din pacate, experienta Salvati Copiii arata ca intr-un numar ingrijorator deja de gradinite si scoli generale sunt exercitate presiuni asupra familiilor in care copilul are un astfel de diagnostic, in vederea excluderii acestuia din colectivul de elevi si mutarii lui intr-o alta unitate.
In plus, in clasele/ grupele in care sunt integrati acesti copii, sunt utilizate tehnici si metode de disciplinare care nu doar ca nu isi dovedesc eficienta in procesul de disciplinare a copilului, dar genereaza efecte negative asupra dezvoltarii psihosociale a acestora si mentin sau contribuie la cresterea frecventei comportamentelor problematice in clasa/ grupa.
In aceste conditii, copilul cu ADHD risca sa ramana bocat intr-un context social in care:
- ii este incalcat dreptul la educatie prin presiuni in vederea excluderii lui din invatamantul de masa, precum si prin gestionarea neadecvata a prestatiei sale in gradinita/ scoala;
- ii este incalcat dreptul la ingrijiri de sanatate prin lipsa serviciilor de evaluare si interventie standardizata ceruta de specificul acestei probleme de sanatate;
- ii este afectata calitatea vietii in familie, prin faptul ca rareori parintii au acces la programe care sa le dezvolte acele abilitati de parenting necesare in preajma unui copil cu ADHD;
- poarta o eticheta, un stigmat care face imposibila o discutie despre egalitatea de sanse a copilului cu o problema de sanatate mintala intr-o tara democratica, membra UE, in mileniul III.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Din marturiile parintilor, copiilor, profesionistilor confruntati cu ADHD:

Orice copil mai razgaiat, mai rasfatat sau mai agitat este catalogat imediat ca are ADHD. Cel putin asa se vede de aici de la mine, nu spun ca e o regula. Dar ce pot spune cu tarie este ca personalul din scoli este absolut necalificat in zona aceasta” (psiholog clinician)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri