Desi s-ar crede ca racelile apar in special in sezonul rece, totusi infectiile respiratorii apar in orice sezon, inclusiv vara. Asadar nu se intampla sa ne confruntam macar o data in an cu o raceala.



Ce este o raceala?

Este de fapt o infectie a tractului respirator superior, insa in cazuri mai grave sunt afectate caile respiratorii inferioare (ca in pneumonii spre exemplu, dar acestea nu se incadreaza in termenul popular de “raceala”, fiind mult mai grave). Adesea in termenul de raceala sunt incluse: sinuzitele, rinitele, faringitele, laringitele, acestea avand simptome generale comune:
- Stare generala degradata;
- Febra si frisoane;
- Scaderea poftei de mancare;
- Transpiratii;
- Uscarea tegumentelor cu deshidratare;
- Dureri de cap;
- Stare de oboseala;
- Dureri si crampe musculare;
- Dureri osoare si articulare;
- Tuse, stranut, secretii nazale;
- Scaderea sensibilitatii gustului si mirosului;
- Lacrimarea ochilor;
- Dureri in gat etc.

Dieta pentru cei raciti

Medicamentele care se iau pentru tratarea racelii, fie si simplul paracetamol sau aspirina (acid acetil salicilic), afecteaza stomacul, ficatul si suprasolicita metabolismul si echilibrul hidric. De aceea este necesara o alimentatie adecvata, dar si o hidratare suficienta.

Se recomanda sa consumati atunci cand sunteti raciti:


- Exista studii stiintifice care au scos la iveala faptul ca o simpla supa de pui sau supa de legume (de preferabil supa crema de legume, fiind mult mai consistenta) ajuta mult bolnavul de tract respirator sau chiar suferind de gripa. Important este ca aceasta supa sa se consume calda si inainte de a fi luat vreun medicament.

- Usturoiul si ceapa – se recomanda o capatana de usturoi si o ceapa pe zi. Pentru a fi mai gustos, puteti manca o ceapa tocata intr-o omleta si usturoi cu carne la gratar. Usturoiul si ceapa au puternice efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, reduc durereile, intaresc imunitatea, aduc un aport important de antioxidanti.

- Friptura – se recomanda o friptura la cuptor sau la gratar pe zi, nu mai mult, cu usutroi. Carnea folosita trebuie sa fie doar de pui, peste sau curcan.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Cum poți prelua controlul corpului tău prin alimentație și mișcare

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri