Parintii considera ca atunci cand copiii lor devin adolescenti urmeaza un adevarat razboi in familie. Copiii devin neascultatori si relatia parinte-adolescent devine una plina de certuri.

Care sunt ideile preconcepute ale parintilor despre adolescenti?

Adolescentii au brusc un mod de comportament total diferit de cel cu care se obisnuisera parintii pentru ca ei trec printr-o “a doua copilarie”, fiindca in aceasta perioada capata noi simturi: cele sexuale, nevoia de evolutie in societate, aparitia simtului responsabilitatii si independentei. Adolescentii nu stiu “ce sa faca” cu toate acestea si incerca sa experimenteze pentru a intelege mai bine. Variatiile hormonale ii determina de asemenea sa fie agitati si nervosi, devenind greu de stapanit pentru parinti.

Mai mult ca oricand parintii trebuie sa ramana foarte aproape de copii in aceasta perioada si sa nu le interzica tot ceea ce tine de capatarea independentei si preluarea de responsabilitati. Ii puteti lasa la petreceri, dar dupa ce ati discutat cu ei despre sexualitate si evident dupa ce v-ati asigurat ca anturajul in care merg este unul sigur. Isi pot alege singuri hainele pe care sa le poarte si isi pot face singuri cumparaturi, dar cu conditia ca toate acestea sa fie necesare si decente. Pot sa se joace pe calculator sau sa iasa cu prietenii dar numai daca si-au indeplinit responsabilitatile scolare. Este momentul cand parintele trebuie sa “isi invete puiul sa zboare”, perioada dificila atat pentru copil, cat si pentru parinte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate 16 idei superbe de machiaj festiv pentru Paște, petreceri și ocaziile speciale din viața ta Arta corporală cu flori: 20 de idei de tatuaje florale superbe

Ideile preconcepute ale parintilor, care trebuie eliminate

Crede ca le stie pe toate

De fapt adolescentul nu mai asculta de parinte, ci incepe sa-si urmeze propriile ganduri. El nu crede ca le stie pe toate, ci din contra, are nevoie de motivatie, de explicatie pentru lucrurile care ii sunt interzise sau impuse. Este momentul in care trebuie sa incepeti sa discutati cu copilul, sa ii aratati aspectele reale si complete ale vietii, sa nu il mai protejati considerand ca anumite informatii nu trebuie sa le stie, ca cele rele, caci si le va cauta singur: sex, fumat, droguri, distractii si chiul etc. Toate acestea le va experimenta daca nu este ajutat sa le inteleaga.

Sunt rebeli si incapatanati

Incapatanarea vine din lipsa explicatiilor, din neintelegerea adolescentului cu privire la ceea ce ii impune sau ii interzice parintele. Asa cum am aratat mai sus, copilului trebuie sa i se explice latura reala a lucrurilor, fara sa omiteti nimic cu intentie. De asemenea adolescentii sunt rebeli pentru ca de fapt este momentul in care trebuie sa invete sa se descurce singuri, de aceea trebuie lasati sa isi desfasoare singuri activitatile, dar indrumati atent in alegerea lor. Ei nu stiu inca ce le poate face rau si ce nu, de aceea au nevoie de indrumarea parintelui.

Fiți creativi: Modalități ingenioase de a vopsi ouăle de Paște Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri