Colul uterin reprezinta un canal ingust care face legatura intre vagin si uter. Acesta prezinta o mucoasa cu celule specializate care secreta un mucus cu consistenta influentata de hormonii sexuali si de fazele ciclului menstrual – glera cervicala. Colul uterin se mai numeste si cervix.


Principalele cauze ale cervicitelor sunt infectiile vaginale in antecedente, contacte sexuale violente, purtarea tampoanelor, interventii la nivelul colului (sarcini, avorturi etc.).

Semne si simptome care te anunta ca ai rana pe col

 

Leucoreea



Principalul simptom al ranii pe col este leucoreea. Femeia are o scurgere vaginala mai abundenta (dar nu foarte abundenta), de culoare usor albicioasa, uneori cu firicele de sange, consistenta mare, poate prezenta sau nu miros modificat, culoarea variaza in functie de tipul infectiei, uneori leucoreea putand fi singurul simptom al ranii pe col. Multe femei nu sesizeaza aceasta leucoree, de aceea este indicat anual testul Babes-Papanicolau si testele de secretii, acestea identifica posibila existenta a ranii pe col, precum si tipul infectiei care a determinat-o.

Dureri pelvine


Daca aveti des dureri de burta in partea de jos a abdomenului, fara a gasi o explicatie pentru simptomatologia voastra, atunci este bine sa va ganditi si la o posibila rana pe col. Inflamatia de la nivelul colului se poate extinde si spre restul organelor genitale interne, provocand dureri importante. Consultati un medic ginecolog pentru certitudine.

Dismenoreea


Durerile si sindromul premenstrual pot avea la baza existenta unei rani pe col. Daca menarha si ciclurile menstruale intiale nu erau dureroase, dar de la o vreme menstruatia a devenit greu suportabila prin multimplele simptome, atunci va puteti gandi la o vaginita, la o rana pe col si chiar la tulburari hormonale. Consultati medicul specialist daca prezentati dismenoree, indiferent daca aceasta este primara sau secundara.

Dispareunia