Ce spun dintii despre sanatatea ta


Atunci cand zambim lasam sa se observe atat dintii, cat si gingiile sau chiar limba daca radem cu gura deschisa. Aspectul acestora ne ofera indicii cu privire la starea de sanatate din prezent, dar si din trecut. Cauzele care duc la aceste modificari pot fi exogene (factori din exterior) sau endogene (boli metabolice, afectiuni congenitale etc.).

Gingiile
La fumatori


La fumatori gingiile sunt modificate, atrofice, cu gingivita prezenta in diferite stadii evolutive, pana la boala parodontala. Nu doar fumatorii sunt predispusi la boala parodontala, ci si cei cu igiena orala precara sau incorecta. Gingiile sunt vinetii, iar culoarea roz-pal care indica sanatatea acestora dispare. Tot la fumatori smaltul se innegreste, se depune placa dentara care mentine un mediu infectat in gura si confera respiratia urat mirositoare (halena fetida).


Gingiile sangerande


Daca gingiile va sangereaza la frecarea dintilor cu periuta sau chiar si in afara momentelor in care le agresati, atunci sunteti suspecti de anemie si totodata aveti gingivita. Aceasta se trateaza prin igiena orala riguroasa, folositea apei de gura si de asemenea consumand zilnic minim 5 legume crude pentru combaterea anemiei, dar alimente ca ficatei de pui, peste si carne de pui sau curcan tot pentru combaterea anemiei.

Gingiile ingalbenite


Gingiile ingalbenite, ca si ingalbenirea mucoasei de la nivelul ochiului care se vede cand trageti de pleoapa de jos – reprezinta de cele mai multe ori o stare icterica. Daca observati astfel de situatii, insotite sau nu de ingalbenirea pielii, mergeti la medic pentru analize de sange si biochimice pentru bilirubina, transaminaze etc.

Petele albe de pe gingii, obraji sau limba