Cea mai frecventa trisomie (care ajunge pana la nastere) este trisomia 21 sau sindromul Down. In sindromul Down exista 3 cromozomi 21, in loc de doi. Copiii care se nasc cu trisomii 13 sau 18 au sanse mici de supravietuire dupa nastere, asociind retard mental sever si alte anomalii congenitale.
De retinut ca riscul de a avea un fat cu trisomie creste direct proportional cu varsta mamei. Se recomanda teste genetice, femeilor care au 35 de ani sau peste 35 de ani si doresc sa devina mame.
2 Anomalii de implantare
Se poate intampla, din cauze incerte, ca ovulul fecundat sa nu reuseasca sa se implanteze la nivelul uterului sau sa nu se mentina implantat. Aici pot fi implicati anumiti factori structurali ce tin de embrion.
3 Afectiuni ale mamei
Anumite boli ale mamei pot impiedica pastrarea fatului pana la termen. In aceasta categorie pot fi amintite boli precum:
- diabetul zaharat necontrolat
- boli de sange, inclusiv tulburari de coagulare
- anumite boli autoimune (lupus eritematos)
- tulburari hormonale (sindromul ovarelor polichistice)
- anomalii congenitale uterine: spre exemplu, adeziuni de tesut fibros intre peretii cavitatii uterine, col uterin scurt, fibroame uterine
- boli infectioase: listerioza, rujeola, rubeola, infectiile cu citomegalovirus, gonoreea si alte infectii cu transmitere sexuala, infectiile cu HIV
sursa foto:shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?