Ce este o doula?
Doula la nastere si postpartum este o persoana instruita sa ofere sprijin in aceste etape, termenul fiind grecesc si inseamna „cea care ingrijeste femeia”. Ofera asistenta fizica, emotionala si informatii in mod continuu unei mame inainte, in timpul si la scurt timp dupa nastere. In general, o doula este o femeie care a nascut la randul sau si are experienta in acest sens. Doula are cunostinte si experienta in travaliu si nastere si poate oferi strategii pentru imbunatatirea confortului femeii si gestionarea durerii in timpul travaliului. Rolul sau cheie este sa creeze un mediu de nastere care sa raspunda nevoilor femeii in ceea ce priveste siguranta, caldura si protectia.
Cum te poate ajuta o doula?
Ce rol are doula? Rolul sau este de a oferi confort, incurajare si sprijin (atat emotional, cat si fizic) in timpul travaliului. Spre deosebire de medic sau moasa, doula nu are pregatire medicala. Poate ajuta prin tehnici de relaxare, exercitii de respiratie, sfaturi cu privire la pozitiile de travaliu si multe altele. Poate actiona, de asemenea, ca un mediator pentru a ajuta mamica sa comunice mai bine cu personalul medical, dar si pentru a traduce termeni medicali si pentru a explica procedurile.
Inainte de data nasterii, doula va oferi informatii cu privire la procesul travaliului si al nasterii, cu scopul de a-i reduce starile de teama gravidei si pentru a o ajuta sa fie pregatia pentru acel moment. Poate veni in ajutor cu tehnici non-medicale de gestionare a durerii, inclusiv masaj, reflexoterapie, aromoterapie, muzica. Doula poate indeplini diferite roluri, in functie de nevoile tale. Inainte de travaliu, poate oferi sprijin pentru a preveni travaliul prematur, mai ales in cazul femeilor insarcinate cu anumite probleme medicale – sarcina cu risc crescut. Poate ajuta, in acest caz, la treburile gospodaresti sau la ingrijirea celorlalti copii.
Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro
Foto fr si main: KAMPUS /Shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.