In afara de sarcina postmatura, exista si alte situatii in care se ia in calcul inducerea travaliului, cum sunt hipertensiunea arteriala sau diabetul mamei in timpul sarcinii, hemoragiile in apropierea termenului nasterii sau restrictia cresterii intrauterine.

 

Studiile au aratat ca in 4 sarcini din 10 travaliul trebuie provocat, deoarece daca terneul sarcinii depaseste 42 de saptmani, riscul de moarte fetala creste, inducerea travaliului fiind considerata mai sigura.

 

Fii precauta cand incerci orice metoda naturala de inducere a travaliului si nu face acest lucru inainte de a discuta cu medicul care iti monitorizeaza sarcina- data probabila a nasterii fiind inexacta, poti aduce pe lume un bebe care nu este inca pregatit pentru viata din afara uterului.

 

Sexul in ultimul trimestru de sarcina poate induce travaliul?

 

Desi nu exista studii concrete care sa demonstreze ca activitatea sexuala in ultima parte a sarcinii poate induce travaliul, exista unele motive care sustin aceasta afirmatie.

 

In primul rand, sperma contine niste substante numite prostaglandine, care pot stimula contractiile uterine. Adesea medicii folosesc creme cu prostaglandine pentru a induce travaliul in mod medical. In al doilea rand, stimularea mamelonara si orgasmul pot determina aparitia contractiilor uterine. Dar nu se stie sigur daca aceste doua fenomene sunt suficiente pentru a declansa travaliul.

 

Stimularea mamelonara si masajul sanilor

 

Stimularea mameloanelor declanseaza eliberarea de oxitocina, un hormon care stimuleaza contractiile uterine si secretia lactata. Uneori eliberarea de oxitocina poate declansa travaliul.

 

O alternativa la oxitocina este Pitocinul care este administrat de medici pentru declansarea medicala a travaliului.

 

Nu folosi aceasta metoda de a grabi nasterea inainte de a discuta cu medicul tau, deoarece uneori contractiile pot deveni prea puternice si fatul poate avea de suferit.