Daca nu exista contractii dar colul uterin s-a deschis se va efectua o procedura numita serclaj ce are drept scop prevenirea nasterii inainte de termen. Serclajul colului uterin consta in aplicarea unei suturi circulare pentru a strange colul uterin, suturi ce vor fi indepartate in ultima luna de sarcina.
Exista si medicamente ce pot fi folosite (terbutalina, sulfat de magneziu), care relaxeaza muschii netezi, inclusiv cei ai uterului. Pot fi utilizate si medicamente care blocheaza producerea de substante ce stimuleaza contractiile uterine (prostaglandinele). Pot fi administrate oral sau injectabil. Aceste medicamente nu pot intarzia o nastere prematura decat pentru perioade scurte de timp.
Masuri necesare pentru fat
Daca exista riscul unei nasteri premature, sunt adoptate masuri de prevenire a complicatiilor previzibile la nou-nascut, in special a problemele respiratorii. Sunt administrati corticosteroizi, pentru a stimula dezvoltarea plamanilor. Dupa saptamana 34 de gestatie, steroizii nu mai sunt necesari, deoarece dezvoltarea pulmonara fetala este in limite normalitatii.
Pentru nou-nascutul prematur
Exista doua categorii de prematuri. Cei nascuti intre a 35-a si a 36-a saptamana de sarcina sunt relativ putin expusi la complicatii. In schimb, copiii nascuti inainte de a 35-a saptamana de sarcina, care cantaresc sub 2 kg trebuie sa primeasca ingrijiri speciale, fiind expusi unor complicatii multiple.
Prematurul este in general tinut intr-un incubator destinat izolarii si mentinerii unei temperaturi corporale normale. Nou nascutul va fi alimentat pe sonda nazogastrica. Cand devine suficient de puternic, el poate fi pus la san sau alaptat cu biberonul.
Copilul este pregatit sa mearga acasa cand:
• Poate respira fara ajutor;
• Isi poate mentine o temperatura corporala constanta;
• Se poate hrani la san sau cu biberonul;
• Castiga bine in greutate
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară