Ruperea apei, ruperea membranelor, ruperea pungii apelor sau amniotomia, asa cum mai este aceasta procedura denumita, se foloseste de peste 250 de ani si ea implica ruperea membranelor amniotice pentru a grabi contractiile.
La studiile efectuate au participat aproximativ 5000 de femei insarcinate, gasindu-se foarte putine dovezi cum ca procedura ar aduce vre-un beneficiu mamei sau fatului. Asadar, amniotomia nu scurteaza durata travaliului, nu amelioreaza “durerile facerii”, nu scade nevoia de a administra diferite substante medicamentoase in timpul travaliului, dar ea nici nu face rau. Asa ca, daca punem in balanta toate acestea am putea spune ca procedura se face degeaba.
Unele studii au legat amniotomia de cresterea necesitatii de a efectua cezariana, iar altele au indicat ca odata cu efectuarea amniotomiei a scazut scorul APGAR al nou-nascutului, scala ce apreciaza starea de sanatate a bebelusului la nastere.
In concluzie, specialistii in domeniu sfatuiesc gravidele care au o sarcina normala sa ceara ca membranele sa le fie lasate intacte, deoarece se pare ca nu exista nicio dovata indeajuns de concludenta care sa promoveze ideea de rupere a apei in mod intentionat, terapeutic, de catre medici.Nu exista niciun indiciu ca daca membranele sunt lasate intacte apar probleme cu sarcina sau nasterea, dar nici ca aceasta procedura ar aduce vreun beneficiu mamei sau copilului.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară