Ruperea apei, ruperea membranelor, ruperea pungii apelor sau amniotomia, asa cum mai este aceasta procedura denumita, se foloseste de peste 250 de ani si ea implica ruperea membranelor amniotice pentru a grabi contractiile.
Joolz lanseaza inovația! - Caruciorul de tip buggy, Joolz Aer –...

La studiile efectuate au participat aproximativ 5000 de femei insarcinate, gasindu-se foarte putine dovezi cum ca procedura ar aduce vre-un beneficiu mamei sau fatului. Asadar, amniotomia nu scurteaza durata travaliului, nu amelioreaza “durerile facerii”, nu scade nevoia de a administra diferite substante medicamentoase in timpul travaliului, dar ea nici nu face rau. Asa ca, daca punem in balanta toate acestea am putea spune ca procedura se face degeaba.
Unele studii au legat amniotomia de cresterea necesitatii de a efectua cezariana, iar altele au indicat ca odata cu efectuarea amniotomiei a scazut scorul APGAR al nou-nascutului, scala ce apreciaza starea de sanatate a bebelusului la nastere.
Lichidul amniotic: ce rol are și ce este anormal

Nu exista niciun indiciu ca daca membranele sunt lasate intacte apar probleme cu sarcina sau nasterea, dar nici ca aceasta procedura ar aduce vreun beneficiu mamei sau copilului.
Un articol de Simona Prodanoiu
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră
Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu COVID?