In fiecare luna, cate un ovar (o luna ovarul stang, o luna ovarul drept), elibereaza unul sau mai multe ovule in trompa uterina corespunzatoare, unde asteapta aparitia spermatozoizilor care sa-l fecundeze. Acest proces poarta numele de ovulatie. Daca fecundatia si nidarea oului in mucoasa uterina au loc, atunci vei ramane insarcinata.

 

In cazul in care incerci de mai mult timp sa ramai insarcinata, nu te gandi de prima data la ce este mai rau, adica la infertilitate. Mai intai afla-ti zilele fertile si incearca sa ai contact sexual in acea perioada.

 

Tot ce trebuie sa faci pentru a concepe un bebe este sa afli exact momentul in care ai ovulatie, deoarece in perioada din jurul ovulatiei ai sansele cele mai mari de a ramane insarcinata.

 

Lucrurile sunt simple in cazul in care ai un ciclu menstrual regulat: noteaza-ti prima zi a menstruatiei si numara 28 de zile pana la prima zi a urmatorului ciclu menstrual. La un ciclu regulat, ovulatia apare cu 14 zile inaintea menstruatiei (la un ciclu de 28 de zile ovulatia este in ziua a 14 a).

 

Daca ciclul tau menstrual este neregulat, atunci poti folosi metoda temperaturii bazale, aspectul mucusului cervical sau testele de ovulatie pentru a identifica perioada fertila.

 

Temperatura bazala. Imediat dupa ovulatie, temperatura bazala va creste usor cu jumatate de grad. Cel mai bine ar fi sa iti masori temperatura bazala dimineata, stand in pat linistita si sa notezi in fiecare zi temperatura gasita, pentru a-ti da seama de acea crestere. Daca nu te descurci cu un termometru obisnuit, atunci procura-ti unul digital care sa afiseze mai exact valoarea masurata.