Iata cateva din miturile care s-au creat in jurul acestei probleme, infertilitatea:

 

1. Sa ramai insarcinata este “floare la ureche”

 

Teoretic, sa ramai insarcinata este extrem de usor, dar practic lucrurile se complica. Datorita proceselor complexe care au loc in conceperea unui copil, 10% dintre cupluri se confrunta cu probleme de fertilitate. Factorii implicati in infertilitate sunt multipli- fie ca este vorba de varsta inaintata a femeii sau a barbatului, de unele boli cu transmitere sexuala sau de unele afectiuni ale aparatului genital, infertilitatea este foarte frecventa si ea poate afecta orice cuplu.

2. Numai tu, ca femeie esti de vina

 

Aceasta conceptie, cum ca numai femeia ar fi cauza infertilitatii este total gresita. Problema fertilitatii este o problema de cuplu, si ea poate afecta in aceeasi masura si barbatul. Asa ca nu te mai invinovati si ia-ti partenerul cu tine la medic cand va confruntati cu o astfel de problema- cu siguranta va trebui sa-si faca si el analize.

 

3. Infertilitatea va va despati la un moment dat

 

Gresit! Nu te ingrijora ca sotul tau te va parasi in cele din urma dupa lungi incercari de a avea un copil, pentru ca nu ai motive. De cele mai multe ori, incercarile si tristetea sau sentimentele de neimplinire pe plan familial va vor apropia si mai mult si astfel veti avea o relatie mai solida. Iar daca intr-adevar va doriti copii si nu-i puteti avea, va exista optiunea de a adopta unul. Astfel veti ajuta amadoi un suflet nevinovat.

 

 

Infertilitatea este o problema fizica, si nu una psihologica. Nu inseamna ca daca nu poti sa ai copii “e totul in mintea ta”, si oricat de optimista si increzatoare ai fi, daca ai o problema fizica, tot nu vei putea concepe. Nici daca iti doresti nespus un copil, transformand aceasta idee intr-o obsesie si va straduiti foarte tare sa “ramaneti insarcinati” nu vei reusi daca ai o problema de fertilitate de cauza fizica.

 

5. Daca ai copii, nu esti infertila

 

O alta minciuna sfruntata! De la ultima sarcina poate au aparut anumite modificari in organismul tau sau al partenerului sau au avut loc anumite evenimente care sa fi cauzat problemele de fertilitate intre timp, aparand sterilitatea secundara.


 

Un articol de Simona Prodanoiu