Marea majoritate a cazurilor de infertilitate sunt cauzate de insuficienta ovulatorie, sau ovulatie neregulata, iar specialistii recomanda imbunatatirea obiceiurilor alimentare pentru a spori sansele cuplurilor de a avea copii.

 

O dieta sanatoasa cu multe fructe si legume, mai putina carne si grasimi, unele vitamine si minerale isi pot spune cuvantul atunci cand vine vorba despre fertilitate.


Alimentele ce contin vitamine ca A, C, E, B 12, dar si acid folic sunt indicate in perioada prenatala. Pe langa rolul acidului folic de a preveni defectele de tub neural, s-a demonstrat ca el are de asemenea un rol deosebit de important in sporirea sanselor de a concepe, poti sa ai nu numai un copil, ci chiar si gemeni. Mai multe informatii despre acidul folic poti afla citind articolul Importanta acidului folic in perioada de preconceptie.


Dintre minerale, fierul si zincul au cea mai mare contributie in cresterea sanselor de a ramane insarcinata. Alimentele ce contin cea mai mare cantitate de fier sunt: carnea rosie, ouale, pestele, fasolea, caisele, prunele si piersicile.


Zincul este cel mai indicat mineral cand vine vorba de probeleme de fertilitate, deoarece stimuleaza ovulatia si astfel fertilitatea, iar la barbati creste nivelurile de testosteron si imbunatateste calitatea spermatozoizilor. Acest mineral miraculos se gaseste in cantitate mare in stridii, fructe de mare, oua, carnea de pasare si vita, salata, alune si nuci.



Studiile realizate in ceea ce priveste dieta pentru fertilitate au aratat ca exista o oarecare legatura intre anumite obiceiuri si fertilitate, dar nu s-a demonstrat 100% ca dieta ar spori fertilitatea unei femei.

 

Un articol de Simona Prodanoiu