Pe o perioada de 8 ani, s-au urmarit aproximativ 18.000 de femei aflate in perioada fertila care nu stiau sa fie infertile. Rezultatele si concluziile s-au bazat pe chestionarele completate in mod regulat de catre femei, chestionare ce cuprindeau dieta zilnica, modul de viata, activitatea desfasurata si starea de sanatate.

 

S-a evaluat daca dieta bazata pe lactate are vre-o legatura cu infertilitatea anovulatorie si daca aceasta ar fi influentata de continutul in grasimi al lactatelor. Studiul arata ca femeile care consuma cel putin 2 portii de lactate integrale pe zi, au sanse mai mici cu aproape 30% sa dezvolte infertilitate de cauza anovulatorie (infertilitate prin lipsa ovulatiei) in comparatie cu femeile care consuma astfel de lactate o data pe saptamana, sau chiar mai rar.

 

De asemenea, consumul de lactate degresate a fost asociat cu cresterea nivelului de hormoni androgeni in sange, exact ca in sindromul ovarelor polichistice, sindrom care poate duce catre infertilitate anovulatorie. Produsele lactate scad riscul de a dezvolta rezistenta la insulina si diabet zaharat tip 2, afectiuni care au fost asociate cu tulburari de ovulatie. Astfel, se pare ca produsele lactate ar imbunatati functia ovariana.

 

 

Un articol de Simona Prodanoiu