Poate ca la o prima vedere acest subiect pe care vi-l propun sa-l dezbatem pare unul banal. Asa am crezut si eu, ca orice om matur cunoste riguros aceste reguli, insa mare mi-a fost mirarea sa aflu ca lucrurile nu sunt asa chiar de la o farmacista. Da, nu iau in considerare mirosurile din mijloacele de transport in comun caci nu as putea garanta in asemenea situatii cat este vorba despre necunoasterea normelor de igiena si cat ar fi vorba despre neglijenta, insa eu pledam pentru a doua varianta.

 

 

Asadar, sa incepem discutia in care nu ma voi lega neaparat despre bolile cu trasmisie sexuala, despre protectia impotriva acestora voi spune doar atat: prezervativul ofera cea mai mare protectie, insa nu maxima sau nu totala, unele boli se pot transmite si in cazul folosirii acesuia, cum ar fi virusul papilloma uman (HPV) care se poate capata prin contactul cutanat.


Spalarea corecta a zonelor genitale

 

La femei

 

Trebuie mentionat ca femeile sunt mai predisupse infectiilor genitale externe sau intravaginale ori chiar a trompelor uterine si a ovarelor (anexite, ovarite) din mai multe motive anatomice topografice, cum ar fi distanta foarte mica intre zona genitala si cea anala. Se stie ca in zona anala sunt foarte multe bacterii cu potential infectant in privinta organelor genitale, bacterii ce provin din defecatie de la nivelul intestinului gros. Aceste bacterii pot ajunge la nivel genital foarte usor, prin folosirea incorecta a hartiei la toaleta (din spate in fata, corect este din fata in spate) sau pur si simplu prin intermediul lenjeriei intime. Aceste bacterii se pot inmulti rapid, pot obstrua (astupa) orificiile de secretie a glandelor locale (glande de lubrefiere, foliculi pilosi, glande seboreice etc.) si pot duce la aparitia iritatiilor sau chiar a furunculilor ori, mai grav, a infectarii glandelor Bartholin (bartolinita), infectie rara insa grava care se extinde prin grasimea pelvina la organele din abdomenul inferior.