Conceperea unui copil reprezinta o frumoasa legatura intre dragostea celor doi parteneri, dar si un pic de noroc ce creeaza intamplarea fericita cand femeia ramane insarcinata.

 

 

1. Fa-ti analizele

 

Daca planuiesti sa ai un bebe trebuie sa te asiguri ca starea ta de sanatate iti permite. Sunt unele infectii care predispun la avort spontan, cum ar fi toxoplasmoza (o parazitoza ce se dobandeste de la pisici), insa sunt si alte infectii care pun in pericol sarcina. Consulta obligatoriu un medic si intreaba deasemenea despre vaccinurile pe care ar trebui sa le faci ianite de sarcina, mai ales daca nu ai avut bolile copilariei. Atentie insa, sunt vaccinuri care trebuie facute cu un an inainte de sarcina.

 

Alte analize si investigatii constau in hemoleucograma uzuala, analizele urinii si coprologice, dar si o ecografie pelvina pentru a vedea cum sunt organele tale genitale si daca acestea sunt apte sa tina o sarcina.

 

2. Opreste contraceptia

 

Nu ma refer la incetarea folosirii prezervativului sau diafragmei, lucruri care sunt de la sine intelese, ci la oprirea contraceptiei hormonale. Este important sa stii ca in functie de tipul de contraceptie hormonala pe care o folosesti (pilule, plasturi, injectii, implanturi, inel etc) intreruperea contraceptiei se face diferit si chiar in anumite perioade ale ciclului menstrual pentru a evita posibile sangerari ulterioare. Timpul de la renuntarea la contraceptie pana cand devii apta sa ramai insarcinata variaza de la saptamani pana la ani, spre exemplu daca ai facut injectii la 3 luni medicii aproximeaza ca reluarea fertilitatii se face in 12-18 luni de la intreruperea injectiilor. Asadar, discuta neaparat cu medicul tau ginecolog despre hotararea pe care ai luat-o, pentru a-ti oferi cele mai bune indicatii pentru tine.