Fiecare femeie prezinta un ciclu hormonal propriu, acesta influentandu-i activitatile, starea psihica, precum si fertilitatea. Medicii sustin ca perioada cea mai propice feritilitatii se afla intre 20 si 30 de ani, dupa aceasta varsta fertilitatea naturala a femeii scade.

Metoda calendarului

Aceasta metoda de identificare a perioadei fertile este utila pentru femeile care au un ciclu menstrual regulat. Intr-un ciclu regulat ziua ovulatiei se aproximeaza astfel: se noteaza pe mai multe luni ciclul menstrual intr-un calendar (pe minim jumatate de an). Se ia in considerare ciclul cel mai scurt si se scad 18 zile (atunci se considera ca ar putea incepe cel mai precoce ovulatia), apoi se vor scadea 11 zile din ciclul care a fost cel mai lung (se considera ca atunci ar putea fi incheiata cel mai tarziu perioada ovulatiei). Intre zilele obtinute se considera ca esti fertila si potri ramane insarcinata.

Metoda glerei cervicale

Glerele cervicale secretate de colul uterin se modifica pe toata perioada ciclului menstrual. In perioada sangerarilor secretiile glerelor sunt insesizabile datorita sangerarilor. Imediat dupa menstruatie urmeaza o perioada mai “uscata” in care secretiile glerei si cele vaginale scad foarte mult. Urmeaza apoi o perioada in care secretiile devin albicioase si tulburi, ca in perioada ovulatiei sa devina abundente si incolore, iar apoi redevin albicioase si tulburi, dar secretiile scad. Inaintea urmatoarei sangerari menstruale exista din nou o perioada “uscata”. Perioada “zilelor umede” se considera a fi cea in care sansa de a ramane insarcinata este maxima.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

Nu ezita sa discuti cu medicul tau de familie despre orice nelamurire o ai in legatura cu perioada fertila si conceperea unui copil ori, din contra, cum sa eviti o sarcina. Daca vrei sa ramai insarcinata, nu uita ca trebuie sa opresti din timp constraceptia hormonala daca o foloseai cumva.

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri