Cercetatorii au analizat peste 6,6 milioane de copii care au fost cinceputi in California intre lunile ianuarie 1990 si decembrie 2002, copiii pe care i-au urmarit pana la varsta de 6 ani.

 

Dintre acestia, se pare ca cel mai mare risc de a dezvolta autism si cele mai multe cazuri diagnosticate cu aceasta boala s-au numarat in randul copiilor conceputi in lunile decembrie, ianuarie, februarie si martie, si mai putin pentru copiii conceputi in celelalte luni.

 

Specialistii afirma ca una din cauzele principale care ar putea duce la aceasta incidenta a copiilor conceputi in lunile de iarna ar fi expunerea importanta la virusurile din sezonul rece si fluctuatiile de imunitate care au loc in acest sezon.

 

Specialistii de la Universitatea din California ne informeaza ca factorii de meniu sunt foarte importanti in momentul conceperii unui copil, ei putand influenta starea de sanatate a gravidei precum si modul de dezvoltare intrauterina a copilului.

 

Inclusiv schimbarile de dieta care au loc in sezonul rece, caracterizate prin scaderea fructelor si legumelor crude din meniul zilnic, pot inlfuenta dezvoltarea micutului si pot creste riscul pentru autism.

 

Conform studiului publicat in revista Epidemiology, riscul pentru autism al copiilor conceputi in luna martie comparativ cu cei conceputi in luna iulie a fost de 16% mai mare, iar pentru cei conceputi in ianuarie fata de cei conceputi in luna Iulie a fost cu 8% mai mare.

 


Irva Hertz-Picciotto, sef al Diviziei de Sanatate a Mediului de la University of California-Davis School of Medicine sustine ca aceste studii care au la baza influentele variatiilor sezoniere asupra sarcinilor pot aduce informatii importante despre cauzele autismului.

 

Cum influenteaza exact aceste luni de conceptie riscul pentru autism nu se cunoaste inca, insa studiile au demonstrat o incidenta clar superiara a acestei boli in cazul copiilor conceputi in sezonul rece.

 

Un articol de Iulia D.