Cezariana vs Nastere naturala

Cezariana a devenit, parca, o moda in Romania, multe femei preferand sa nasca astfel decat in mod natural, asa cum mamele noastre ne-au nascut pe noi. Multe aleg cezariana pentru ca sunt de parere ca este cea mai usoara si nedureroasa metoda. Dar cat de sanatoasa este ea pentru copil? Dar pentru mama?


Argumente pro cezariana

In primul rand trebuie sa ne gandim ca nasterea este un proces natural prin care trec aproape toate vietatile Pamantului, fara sa aiba nevoie de cezariana. Totusi, ea este necesara atunci cand:

 

    Mama are o infectie/virus pe care o/il poate transmite copilului prin nastere naturala (herpes, hepatita B etc.) Pozitionarea copilului ii pune viata in pericol (este pozitionat cu piciorusele in fata) Mama intra in preeclampsie Copilul are o anomalie Este vorba de sarcina multipla Mama a mai nascut prin cezariana Mama nu se dilata suficient Cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului fatului si il poate sufoca Cordonul ombilical aluneca prin cervix si nu mai oxigeneaza copilul Mama are malformatii congenitale la nivelul bazinului, sufera de afectiuni cardiace, de boli pulmonare sau are o miopie accentuata care s-ar agrava prin nasterea naturala Mama are placenta praevia, adica se afla mai jos decat in mod obisnuit si blocheaza iesirea copilului Mama are placenta abruptio, adica placenta este separata de peretele uterin si pune fatul in pericol