O dieta sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru sanatatea fatului. Dieta unei gravide trebuie sa fie bogata in substante inalt nutritive.
Vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii!
1 Calciu
Calciul este esential pentru construirea scheletului osos al fatului si previne dezvoltarea hipertensiunii legate de sarcina a mamei.
Doza necesara este 1000mg/zi.
Surse de calciu, care pot fi incluse in dieta gravidei:
Produse lactate
| Peste: sardine, cod, somon
| Legume: broccoli, spanac, salata verde, fasole verde, patrunjel, morcov, ceapa, usturoi
| Leguminoase: fasole, mazare
| Fructe: portocale, caise, smochine, stafide
| Nuci si seminte: migdale, nuci, seminte de susan, seminte de floarea-soarelui
| Oua
| Tofu
2 Acizi grasi omega-3 si omega-6
Acizii grasi esentiali omega ajuta la dezvoltarea aparatului vizual si a sistemului nervos al fatului.
Pentru mama, beneficiile constau in protejarea aparatului cardiovascular. Doza recomandata in sarcina: 300mg/zi.
Surse alimentare:
Peste: somon, ton, sardine, herring
| Carne: pui, curcan
| Oua
| Avocado
| Nuci
| Cereale integrale
| Seminte de in, seminte de dovleac
sursa foto:sxc.hu
| |