Tusea – ce este si de cate tipuri poate fi?

Tusea este modul in care corpul raspunde atunci cand un anumit element irita gatul sau caile respiratorii. Un iritant stimuleaza nervii care trimit un mesaj catre creier. Creierul transmite apoi catre muschii din piept si abdomen sa impinga aerul din plamani pentru a forta eliminarea iritantului. O tuse ocazionala este normala si sanatoasa. Insa, o tuse care persista cateva saptamani sau tuse cu mucus sau sange poate indica o afectiune ce necesita ingrijire medicala.

Uneori, tusea poate fi foarte puternica. Tusea prelungita si intensa poate irita plamanii. De asemenea, tusea este epuizanta si poate provoca probleme de somn, ameteli sau stari de lesin, dureri de cap, incontinenta urinara, varsaturi etc. O tuse este considerata „acuta” daca dureaza mai putin de 3 saptamani. Este considerata „cronica” daca dureaza mai mult de 8 saptamani (4 saptamani la copii).

Tipuri de tuse Tuse seaca

In urma unei boli respiratorii, o persoana poate prezenta tuse uscata sau seaca. Tusea uscata apare in mod obisnuit din cauza unor probleme respiratorii, cum ar fi racelile si gripa. Se dezvolta atunci cand exista putin sau deloc mucus in gat. Persoana poate simti o senzatie de „gadilat in gat” si nu poate opri tusea. In majoritatea cazurilor, insa, tusea dispare de la sine.

Tuse productiva

Tuse productiva este o tuse cu mucus sau flegma. Tusea umeda e cauzata de obicei de infectii, cum ar fi gripa, raceala sau o infectie toracica. O persoana cu o infectie toracica poate avea tuse cu flegma care contine cantitati mici de sange rosu aprins. Unele forme de tuse productiva cronica pot fi date de bronsiectazii, pneumonii, BPOC etc. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Sursa foto: pixabay.com