Comunicarea cu fatul incepe inca din timpul sarcinii, deoarece el are inca de atunci perceptii si nevoi emotionale.
Comunicarea cu fatul incepe inca din timpul sarcinii, deoarece el are inca de atunci perceptii si nevoi emotionale.

Ce este haptonomia?

Haptonomia reprezinta “stiinta afectivitatii” si presupune comunicarea prin atingere si stabilirea unei relatii afective cu copilul inca din perioada in care el se afla in burtica mamei. Acest procedeu pregateste cuplul pentru viitoarea nastere si ii ajuta sa comunice, atat pe mama, cat si pe tata cu viitorul copil.

Aceasta metoda este practicata de medici sau moase din maternitati sau in cadrul consultatiilor particulare. Cadrul in care se desfasoara aceste sedinte este unul intim, participand doar in prezenta medicului sau a moasei, a viitoarei mamici si obligatoriu a taticului.

Cuplul “insarcinat” poate sa inceapa aceste sedinte de indata ce mama incepe sa simta miscarile fatului, aproximativ din luna a patra de sarcina.

Ce presupun sedintele de haptonomie?


Pe parcursul a cateva sedinte, incepand din luna a patra pana la nastere, parintii invata sa comunice cu copilasul lor, folosind vocea, atingerea si mangaierea burticii mamei.

Fatul raspunde in diferite feluri la stimulii exteriori, el are o anumita personalitate si reactioneaza specific in functie de stimuli. Astfel parintii ajung sa isi cunoasca mai bine fatul, realizeaza ceea ce-i place si ceea ce nu-i place copilului.

Lucrurile invatate de viitorii parinti in cursul sedintelor pot fi exersate apoi acasa.

Rolul tatalui


Taticul are un rol foarte important in aceste sedinte, implicandu-se in construirea unei relatii afective cu fatul si in acelasi timp invata gesturile necesare pentru a-si ajuta sotia sa se relaxeze si sa-si reduca durerile in timpul travaliului.

Se recomanda ca atingerea tatalui sa fie gingasa si grijulie, mainile sa fie incalzite inainte de a atinge burtica mamei. Prezenta tatalui in cadrul sedintelor este absolut necesara, deoarece altfel, simtind atmosfera de familie si dragostea tansmisa, copilul se simte mai in siguranta.

Avanatajele haptonomiei

  • este o metoda de pregatire pentru nastere si pentru ingrijirea viitorului copilas
  • ajuta la relaxarea musculaturii abdominale si a uterului si astfel miscarile fatului pot fi simtite si observate cu ochiul liber
  • durerile nasterii vor fi mai usor de suportat, musculatura abdominala si perineala se relaxeaza
  • mamele care au contractii premature invata sa le controleze, isi stapanesc durerile si temerile pentru viata fatului
  • parintii invata mesajele si gesturile transmise de fat pe parcursul sarcinii
  • stabilirea unei relatii afective unice intre fat si parinti inca dinainte de a se naste
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri