Pierderea unei sarcini este o experienta traumatizanta si dificila pentru o femeie, mai ales daca aceasta isi doreste foarte mult un copil, a avut probleme de fertilitate sau a suferit unul sau mai multe avorturi spontane in sarcinile anterioare.

Uneori se poate produce si eliminarea vaginala de produse de conceptie (tesut fetal sau cheaguri de sange). Femeia care sufera o pierdere a sarcinii trebuie monitorizata atent, deoarece uneori nu se elimina toate produsele, caz in care trebuie administrat un tratament care ajuta la eliminarea lor, pentru golirea uterului.

Ce pot face medicii in caz de avort spontan?

Daca la examenul ecografic s-a observat o problema care ar ameninta sanatatea sarcinii sau prezenta unei sarcini neviabile, medicul poate decide sa lase sarcina sa-si continue cursul normal, iar avortul spotan sa se produca de la sine, in mod natural, fara interventia medicului.

Din cauza urmarilor pe care le are pierderea unei sarcini asupra psihicului femeii, daca avortul spontan se desfasoara in decursul a catorva zile, unele gravide care trec prin aceasta experienta aleg sa li se administreze prostaglandina, care stimuleaza contractile uterine si eliminarea produsului de conceptie neviabil.

Daca avortul spontan este deja in evolutie, din pacate medicii nu pot face nimic pentru impiedicarea producerii lui. Examenul clinic, ecografiile sau nivelurile hormonale pot arata faptul ca pierderea sarcinii este deja in desfasurare.

In cazul in care avortul spontan a fost incomplet si in interiorul uterului au ramas resturi ale produsului, medicul le va indeparta prin chiuretaj, sub anestezie.

O femeie care a trecut prin experienta unui avort spontan se poate autoinvinovati, dar ea trebuie sa stie ca pierderea sarcinii nu depinde neaparat de mama. Atitudinea corecta in astfel de cazuri este ca femeia sa fie optimista si increzatoare in sansele pe care le are de a duce la bun sfarsit o viitoare sarcina in conditii optime.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri