• Se beau zilnic 6-8 pahare de lichide pentru a se preveni constipatia.
• Alcoolul trebuie sa fie complet evitat in timpul sarcinii.
• Cafeina, pe de alta parte, nu are risc asupra fatului sau a femeii gravide, de aceea consumul cu moderatie (200 mg/zi, adica 2 cesti de cafea) este permis.
• Nu exista nicio dovada conform careia zaharina ar provoca malformatii fatului; atat zaharina, cat si aspartamul, traverseaza bariera placentara si ajung in laptele matern fara a produce vreun efect.
• Pentru a diminua greturile de dimineata este recomandat consumul de hidrati de carbon in defavoarea grasimillor, care sunt greu de digerat. Lichidele trebuie baute intre mese.
• Arsurile gastrice se evita prin mese mici, dar dese, mestecat bine si stat in pozitie verticala minim 3 ore dupa masa. De asemenea, nu purtati haine stranse in talie.
• Cresterea consumului de lichide si de alimente bogate in fibre, alaturi de fructele uscate precum prunele sau smochinele, ajuta la inlaturarea constipatiei.
O importanta deosebita pe parcursul sarcinii o reprezinta exercitiul fizic. A fi gravida nu inseamna sa stai toata ziua in pat ca o placinta, mai ales ca sportul moderat si constant (1 ora pe zi, de 3 ori pe saptamana) are efecte benefice: previne diabetul gestational, usureaza sarcina, reduce stresul.
Tipul de exercitii cu avantaje cardiovasculare si psihologice si cu un risc scazut pentru sarcina sunt: mersul pe jos, alergarea usoara, bicicleta de camera si inotul.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară