Care sunt riscurile si efectele secundare ale anesteziei epidurale?
Scade tensiunea arteriala – hipotensiune. Astfel se poate produce scaderea oxigenarii fatului si scaderea ritmului cardiac fetal, mamele cu hipertensiune la nastere pot lua aceasta ca pe un beneficiu.
Efecte asupra fatului in timpul travaliului: exista controverse privind aspectul malpozitiei fetale, nu s-a demonstrat exact legatura cu epidurala, insa este mai frecventa la femeile care aleg anestezia epidurala. De asemenea ritmul cardiac fetal este incetinit fata de nasterea naturala.
Efecte asupra modului in care nasti: anestezia epidurala scade sansa nasterii vaginale, creste riscul de sarcina instrumentala (medicul foloseste forcepsul si vacuum extractor) si de asemenea creste riscul de nastere prin cezariana.
Temperatura corpului mamicii creste peste 38 de grade Celsius, de aici urmatoarele riscuri/urmari secundare: tratament cu antibiotice pentru ca febra se coreleaza cu riscul de infectii (vezi alaptare); riscul ca micutul sa aiba un Apgar la nastere <7 si risc de 10 ori mai mare sa fie hipotonic; risc de 4 ori mai mare sa necesite resuscitare cu masca, risc de 6 ori mai mare sa primeasca oxigen in sectia de neonatologie. De asmeenea creste de trei ori riscul de nastere instrumentala sau cezariana.
Efecte asupra functiilor motorii: dupa anestezi putine femei aleg sa se miste si sa mearga, chiar daca teoretic ar putea face asta, pentru ca se simt epuizate, ametite si nesigure pe miscarile lor.
Efecte asupra travaliului: creste rata dilatatiei, durata travaliului (primul si al doilea stadiu), creste utilizarea inductiei pentru stimularea contractiilor, scade capacitatea de a impinge activ in faza de expulzie.
Efecte asupra urinarii: incapacitatea de a urina atat in timpul travaliului, ceea ce creste posibilitatea leziunilor vezicale, cat si lipsa tonusului vezical postpartum.
Alte efecte asupra nou-nascutului: icter, micutul raspunde mai greu la vocea umana, unele studii arata ca poate fi afectata alaptarea pana la 6 luni, micutul fiind si el afectat de anestezie.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?