Placenta reprezinta acea membrana care inveleste sacul amniotic in care se dezvolta copilul si asigura schimburile de substante intre mama si fat. Invelisul exterior al placentei, corionul, trimite mici proiectii microscopice, ca niste degete, in peretele uterin. In mod normal, aceste adancituri de ancorare numite vilozitati coriale nu trebuie sa fie foarte adanci, caci in caz contrar sarcina si eliminarea placentei vor fi foarte dificile, riscandu-se o nastere prematura si hemoragii importante la nastere.

Care sunt simptomele placentei abruptio?

Simptomatologia este diferita de la o gravida la alta in functie de gravitatea situatiei, de marimea suprafetei pe care placenta s-a desprins. Femeia poate simti:
- contractii neobisnuite la nivelul uterului si modificari in miscarile copilului;
- sangerari vaginale mai mult sau mai putin abundente, in functie de suprafata placentara desprinsa;
- uterul devine dureros;
- daca desprinderea este mai mare decat jumatate, sangerarile vaginale vor fi mai abundente si se vor observa modificari privind accelerarea ritmului cardiac al copilului;
- uneori este posibil ca sangele sa se stranga intre uter si placenta si gravida sa nu observe nicio sangerare vaginala.

Diagnostic

Diagnosticul este dificil de pus, in general medicul discuta cu pacienta despre simptomele acesteia. Se fac unele investigatii, inclusiv de masurare a ritmului cardiac fetal, se poate face si ecografie, insa nu este vizibila desprinderea de placenta in toate cazurile. Sunt situatii cand desprinderea de placenta este diagnosticata chiar in timpul nasterii. Daca desprinderile sunt pe o suprafata mare medicul poate interna gravida sa o aiba sub supraveghere. Desprinderea totala de placenta este o urgenta medicala si medicul poate decide cezariana.

Tratament

Medicul, daca suspicioneaza sau a diagnosticat desprinderea de placenta recomanda repaus pana la incetarea sangerarilor vaginale, dupa care gravida isi poate relua activitatile de rutina – cazul desprinderilor minore. In cazul celor moderate, medicul recomanda repaus cat mai mult si investigatii frecvente pentru a vedea starea sarcinii. Daca medicul considera ca placenta abruptio este la un nivel important, el poate interna gravida si o tine sub supraveghere, iar in situatii grave medicul poate provoca nasterea sau initia cezariana.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri