Astfel stresul, starile de nervozitate sau depresia gravidei poate afecta fatul, la care toate acestea se transmit prin substante specifice pe care organismul le secreta in sangele viitoarei mamici si care prin intermendiul acestuia ajung si la fat. Trebuie sa stiti ca circulatia mamei comunica prin placenta si cordon ombilical cu circulatia copilului, astfel sangele mamei trece si prin sistemul circulator al copilului in dezvoltare.

 

 

Mediul in care gravida face diverse activitati influenteaza de asemenea copilul. Acesta nu trebuie sa fie toxic, nu trebuie sa prezinte radiatii si de asemenea gravida nu trebuie sa se expuna sunetelor puternice: de exemplu concertele, cluburile, trebuie total evitate pe toata durata sarcinii.

 

Care sunt afectiunile care pot fi depistate inca din timpul sarcinii?

Investigatiile si testele din timpul sarcinii au rolul de a monitoriza evolutia fatului si de asemenea de a depista din timp o eventuala anomalie de dezvoltare sau infectie a fatului.

 

Practic, toate anomaliile congenitale pot fi depistate inca din timpul sarcinii prin simplele ecografii abdominale prin care medicul vede fatul. Fiecare organ are perioada sa de dezvoltare, astfel ca in functie de saptamana de dezvoltare intrauterina a micutului se poate cauta special anumite zone de dezvoltare pentru a se vedea cum s-au format acestea la copil.

 

Astfel, prin ecografie pot fi depistate anomalii de dezvoltare ca:

 

- Defecte de tub neural: anencefalie, spina bifida;


- Anomalii cardiace;


- Anomalii pulmonare;


- Anomalii intestinale;


- Anomalii ale membrelor, de exemplu piciorul stramb congenital;


- Anomalii de dezvoltare a organelor genitale;


- Anomalii renale;


- Anomalii ale dezvoltarii boltei palatine si buzelor – palatoschizis;


- Hidrocefalia (“apa” la creier);