Muzica in sarcina

 

Cercetatorii au descoperit ca micutii in timpul dezvoltarii intrauterine sunt foarte receptivi in privinta muzicii inca din al doilea trimestru de sarcina. Ei invata sa se relaxeze alaturi de mamica (stiti doar ca starile mamei se transmit copilului), invata sa doarma pe anumite melodii, comunica cu mamica sau taticul intinzand o manuta sau un piciorus care se vad proeminand prin uterul gravid, ori chiar capsorul...

 

Medicii au sesizat ca micutii care nu se intorc in pozitia de nastere in ultimul trimestru pot fi convinsi prin meloterapie. Se aplica pe burtica mamei casti cu melodii clasice iar copilul tinde sa se aseze cu capul in dreptul zonei de unde vine muzica.

 

In plus, copiii care asculta muzica in timpul sarcinii dezvolta ulterior un IQ mult mai ridicat decat media pe familie si decat un copil de aceeasi varsta. Se pare ca sunetele stimuleaza cresterea si inmultirea celulelor cerebrale (neuroni) si de asemenea stimuleaza crearea conexiunilor intre celulele nervoase.

 

Un alt plus pe care il aduc melodiile pentru copii in timpul dezvoltarii intrauterine este reprezentat de dezvoltarea emotionala a copilului, dar si de dezvoltarea comunicarii.

 

Micutul comunica prin atingere inca din burtica, se calmeaza sau chiar adoarme la ascultarea anumitor melodii.

 

Aceleasi stari le traieste si dupa nastere. Astfel daca bebelusului i se pun aceleasi melodii din timpul sarcinii, el dezvolta acele comportamente: de comunicare, de relaxare, de inveselire sau de adormire, in functie de melodia ascultata. Ceea ce demonstreaza ca micutii au memorie inca din viata intrauterina.

 

De asemenea gravidutele care asculta muzica in sarcina si apoi in timpul travaliului au avut nasteri mai usoare.