Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta lipidica ce circula prin sange. O parte din colesterol este produsa in mod normal de ficat, iar restul provine din alimentele pe care le consumam. Alimentele bogate in colesterol includ carne, oua, unt, untura, branza, iaurt etc. Colesterolul nu este intotdeauna „rau”. Corpul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a functiona corect. Il foloseste pentru a dezvolta celule si hormoni si pentru a procesa si digera grasimile. Insa, cand cantitatea de colesterol din sange devine prea mare, poate creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Tipuri de colesterol

Colesterolul este transportat in corp prin doua sisteme, care includ:

    lipoproteine ​​cu densitate joasa (LDL colesterol) – transporta cea mai mare parte a colesterolului care este livrat celulelor (este numit si colesterol „rau”, deoarece atunci cand nivelul sau in sange este ridicat, poate infunda arterele); lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL colesterol) – este numit colesterol „bun”, deoarece ajuta la eliminarea excesului de colesterol din celule. Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro